Εγκρίθηκε από το ΔΝΤ η δεύτερη δόση

Σταδιακά το κλίμα αλλάζει για την ελληνική οικονομία, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να πείσουμε ότι οι θετικές εξελίξεις δεν είναι απλώς αναλαμπή.
Κατά την ομιλία του σε εκδήλωση της Εθνικής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι είναι πιθανόν να γίνουν προσαρμογές στην πολιτική, ανάλογα με τα δεδομένα, ωστόσο η κατεύθυνση, όπως είπε, είναι μία: «να φέρουμε σε πέρας το πρόγραμμα και να αλλάξουμε τη χώρα».
Επανέλαβε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν έχουμε λήξη συναγερμού, αλλά «βρισκόμαστε στο μέσο μιας πρωτόγνωρης προσπάθειας.
Ανακοίνωσε ακόμη ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου προς την χώρα μας ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, στη βάση των θετικών αποτελεσμάτων της ελληνικής οικονομίας. Στο οκτάμηνο του 2010 το έλλειμμα ήταν 7 δισ. χαμηλότερο σε σχέση με πέρσι, ανέφερε και εκτίμησε ότι στο τέλος του έτους θα είναι 12 δισ. χαμηλότερο.
Παράλληλα, νορβηγικό επενδυτικό σχήμα έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και γνωστοποίησε ότι θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα.
Απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση, δήλωσε ότι η πολιτική της μείωσης των ελλειμμάτων έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα γιατί βάζει τη βάση για βιώσιμη ανάπτυξη.
Υπογράμμισε επίσης ότι η ελληνική κοινωνία πονάει εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης, αλλά αποδέχεται την ανάγκη αλλαγών και δίνει χρόνο στην κυβέρνηση.
Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου χαιρέτισε εκ νέου την κίνηση της Εθνικής Τράπεζας να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν νοείται υγιής ανάπτυξη χωρίς τραπεζικό σύστημα και η κυβέρνηση προχώρησε στην επέκταση του πυλώνα εγγυήσεων κατά 15 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση συγκεκριμένων σχεδίων πιστωτικής επέκτασης.

ΠΗΓΗ: Έθνος