Υψηλοί τόνοι και ψήφιση της περαίωσης

Ψηφίστηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, εν μέσω αντιδράσεων από την αντιπολίτευση για ενδεχόμενα «χαριστικές», αν όχι και «φωτογραφικές» ρυθμίσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επιχείρησε να πείσει το ακροατήριό του, πως η συζητούμενη περαίωση δεν μοιάζει με τις αντίστοιχες του παρελθόντος, καθώς πλέον ο φορολογούμενος «θα απαλλαγεί από την διαπραγμάτευση με τις κατά τόπους ΔΟΥ», ενώ και οι εφοριακοί, θα απαλλαγούν από το καθήκον «να κυνηγάνε εταιρείες που πολλές φορές δεν υπάρχουν, αντί για χρήσεις που τρέχουν».
Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών έγινε σε υψηλούς τόνους, με την αντιπολίτευση να διαμαρτύρεται για την επιλογή εισαγωγής νομοσχεδίου με τον χαρακτήρα του «κατεπείγοντος» για δέκατη φορά μέχρι τώρα.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα ο Δημήτρης Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλαν τη δυνατότητα υπαγωγής στην ρύθμιση, επιχειρήσεων που έχουν λάβει πλαστά και εικονικά τιμολόγια, ή έχουν εκδώσει εικονικά, ακόμα κι αν έχουν τζίρο πάνω από 20 εκ. ευρώ (ένα όριο που τίθεται στο νομοσχέδιο εν γένει), ή έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο – κι ακόμα κι αν έχουν ελεγχθεί και καταδικαστεί πρωτόδικα.
«Ο κος υπουργός οφείλει να μας εξηγήσει, γιατί μπήκε η τροποποίηση, ποιους αφορά, και με πόσα θα καθαρίσουν αυτοί οι κύριοι. Γιατί δεν μπορώ να δεχτώ ότι κάποιος που δεν έκοψε μια απόδειξη 5 ευρώ μπορεί να πάει φυλακή και οι άλλοι μπαίνουν στην φορολογική αμνηστία» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας την εντονότατη διαμαρτυρία του υπουργού Οικονομικών, που διέκρινε ακόμα και «ποινικές» συνέπειες για τον καταγγέλλοντα βουλευτή, εφόσον δεν στοιχειοθετήσει τις καταγγελίες του.
Το κλίμα αποφορτίστηκε αργότερα, με τον κο Παπακωνσταντίνου να τονίζει, πως οι επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 20 εκ. ευρώ που υπάγονται στη ρύθμιση, δεν είναι οι εκδίδουσες πλαστά τιμολόγια -οι οποίες μάλιστα, δεν απαλλάσσονται από την ποινική δίωξη-, αλλά εκείνες που λαμβάνουν πλαστά και εικονικά τιμολόγια εν αγνοία τους, ή εκδίδουν εικονικά – και τις οποίες, δεν έχουν συλλάβει οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, αλλά οικειοθελώς προσέρχονται να τα δηλώσουν.
Στην περίπτωση αυτή, επιβαρύνονται με φόρο 55% της αξίας τους αν είναι Α.Ε. και 40% αν είναι Ε.Π.Ε.
Στην περαίωση επίσης υπάγονται και οι επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ήδη ελεγχθεί, και βρίσκονται στη διαδικασία του συμβιβασμού, ή της ένστασης. Για τις τελευταίες, «ο τζίρος δεν θα πρέπει να είναι κριτήριο υπαγωγής στην περαίωση» υποστήριξε ο υπουργός.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου επικαλέστηκε συνταγματικές επιταγές για τις εξαιρέσεις που έθεσε, ενώ στο τέλος της συνεδρίασης, προκειμένου όπως τόνισε, να μην υπάρχουν υπόνοιες σχετικά με τις προθέσεις του υπουργείου, προσέθεσε ρητή αναφορά, πως για τις επιχειρήσεις που έχουν λάβει μη νόμιμα τιμολόγια, ή έχουν εκδώσει εικονικά, για να υπαχθούν στην περαίωση δεν θα πρέπει να έχει βεβαιωθεί πρόστιμο από τις φορολογικές αρχές και δεν θα πρέπει να βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου.
Παρά ταύτα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επέμειναν στις αντιρρήσεις τους.
Σε ό,τι αφορά την καρδιά του νομοσχεδίου, οι περισσότεροι των βουλευτών, εκφράστηκαν κριτικά έως αρνητικά για τις περαιώσεις, θεωρώντας πως εν γένει «επιβραβεύουν τους φοροφυγάδες». Από κει και πέρα ωστόσο, οι βουλευτές της συμπολίτευσης, αναγνώρισαν το έκτακτο των δημοσιονομικών περιστάσεων.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Στάθης Κουτμερίδης, υπογράμμισε ότι για να ελεγχθούν οι εκκρεμούσες φορολογικές υποθέσεις, θα χρειάζονταν πάνω από δέκα χρόνια και τόνισε πως «δεν χαριζόμαστε σε κανέναν φοροφυγά και κακοπληρωτή, αλλά προχωράμε και σε νέους ελέγχους – και ποτέ το ΣΔΟΕ δεν ήταν τόσο δυνατό όπως σήμερα».
«Η περαίωση δεν είναι ό,τι το καλύτερο. Αυτή τη στιγμή είναι αναγκαστική διαδικασία που θα φέρει περισσότερα έσοδα, αλλά θα βάλει και μια νέα αρχή – ενώ και ο όγκος των εκκρεμών υποθέσεων πρέπει να λυθεί» εκτίμησε ο Κώστας Γείτονας. «Ασφαλώς έχει ευθύνη η κυβέρνηση, όταν έλεγε «όχι στις περαιώσεις» στο παρελθόν. Ειπώθηκαν μερικές μεγάλες κουβέντες προεκλογικά και δεν θα πρέπει να επαναλαμβάνονται – όμως πρέπει να γίνει η περαίωση για να υπάρξουν έσοδα» ανέφερε ο Νάσος Αλευράς.
Ο Θόδωρος Καράογλου της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ομολογία παταγώδους αποτυχίας της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης» και διευκρίνισε πως το κόμμα του καταψηφίζει το νομοσχέδιο.
«Για να σταθούμε θετικά, ζητάμε με τα ποσά που θα εισπράξει η κυβέρνηση απ’ την περαίωση, να διαπραγματευτεί με την Τρόικα, ισόποση μείωση των φορολογικών βαρών για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να μην επιβληθούν νέα εισπρακτικά μέτρα, να μην υπάρξει αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, νέα έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις, ή άνοδος των συντελεστών ΦΠΑ. Μόνον τότε θα μπορούσαμε με βάση την λογική του ισοδύναμου αποτελέσματος να υπερψηφίσουμε την περαίωση» διευκρίνισε.
Από πλευράς ΚΚΕ, ο Άγγελος Τζέκης, χαρακτήρισε «σαθρό» το επιχείρημα της κυβέρνησης, πως η περαίωση επιλέγεται ένεκα του μεγάλου αριθμού ανέλεγκτων χρήσεων: «Πώς επικαλείστε τις αδυναμίες του φοροελεγκτικού μηχανισμού, όταν εσείς τον έχετε δομήσει με τέτοιον τρόπο, ώστε να επιτρέπεται η μεγάλη φοροδιαφυγή; Δεν λέτε πως πάνω απ’ το 80% των χρεών αυτών, είναι χρέη πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Τους έχετε στις καταστάσεις σας. Γιατί δεν κινητοποιούσασταν πιο νωρίς;» καταφέρθηκε κατά των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων ο κος Τζέκης.
Ο Κώστας Αϊβαλιώτης (ΛΑΟΣ), επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια και ζήτησε την απόσυρση των νέων ρυθμίσεων του Γ. Παπακωνσταντίνου.
Από κει και πέρα, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, τόνισε πως το νομοσχέδιο, «χωλαίνει στην επιβράβευση των συνεπών φορολογουμένων και στην αμνηστία για τα τιμολόγια-μαϊμού», ενώ επεσήμανε πως οι Δ.Ο.Υ. στις ακριτικές περιοχές, «έχουν πάρα πολύ μεγάλα ποσοστά εισπράξεων βεβαιωμένων οφειλών» σε σχέση με Δ.Ο.Υ. που ελέγχουν πλούσιες αστικές συνοικίες.
Περισσότερο ευμενής στάθηκε απέναντι στο νομοσχέδιο ο Μάκης Βορίδης (ΛΑΟΣ), σημειώνοντας πως «είμαι υπέρ της περαιώσεως, γιατί είμαι υπέρ ης αντικειμενικοποιήσεως του φορολογικού συστήματος – και αυτό είναι ad hoc αντικειμενικοποίηση» – αν κι από την άλλη εξέφρασε την δυσφορία του για την εξαίρεση απ’ την περαίωση, ατόμων με μεγάλη ακίνητη περιουσία. «Ο γιατρός, ο δικηγόρος που δούλεψε 15 χρόνια δεν μπορεί να έχει ένα σπίτι 400.000 ευρώ; Αυτόν γιατί τον θεωρείτε φοροφυγά και δεν τον αφήνετε να περαιώσει;» ρώτησε ο βουλευτής.
Τέλος, ο Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ), καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, δηλώνοντας πως τις αλλαγές που επέφερε ο υπουργός Οικονομικών, τις καταψηφίζει «με χέρια και με πόδια».
Το νομοσχέδιο εισάγεται αύριο Πέμπτη προς συζήτηση και ψήφιση, στο Γ’ Θερινό Τμήμα της Βουλής.

ΠΗΓΗ: Έθνος