Ξεκίνησε e-καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων

periousiologioΣτην ηλεκτρονική καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων, κινητών και ακίνητων, όλων των Ελλήνων προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έχει αναθέσει τον ρόλο του «Μεγάλου Αδελφού» στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων που διαθέτει το σύστημα Τaxis. Στόχος είναι στις αρχές του 2011 να έχει ολοκληρωθεί το Περιουσιολόγιο των Ελλήνων στο οποίο θα καταγράφονται όλα τα περιουσιακά στοιχείαεκτός από τις καταθέσεις- ανά φορολογούμενο, έτσι ώστε να είναι εφικτοί οι έλεγχοι του «πόθεν έσχες» και των πραγματικών εισοδημάτων.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ήδη έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή τής εντός σχεδίου ακίνητης περιουσίας όλων των πολιτών, επιχείρηση που στηρίχθηκε στις δηλώσεις Ε9 και στα στοιχεία του Κτηματολογίου (όπου έχει αναπτυχθεί), ενώ σε επόμενη φάση θα ολοκληρωθεί το Περιουσιολόγιο με τα εκτός σχεδίου ακίνητα και αγροτεμάχια.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία αντλεί καθημερινά στοιχεία από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τα αυτοκίνητα, τις μοτοσικλέτες και άλλα οχήματα που ανήκουν (έχουν αποκτήσει στο παρελθόν ή αγοράζουν) και τα καταχωρίζει στο περιουσιολόγιο που αφορά 7.000.000 φορολογουμένους και εταιρείες. Οι φάκελοι θα συμπληρωθούν από στοιχεία για μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων εξωτερικού, εμβάσματα με ποσά από και προς το εξωτερικό, ενώ για πρώτη φορά το υπουργείο Οικονομικών θα γνωρίζει με ακρίβεια δεκαδικού τα στοιχεία όλων των δανείων που έχουν λάβει οι φορολογούμενοι, καθώς και τους επιχειρηματικούς λογαριασμούς.
«Αγκάθι» αποτελεί η συγκρότηση του περιουσιολογίου με τα σκάφη αναψυχής, καθώς πολλά εμφανίζονται ως επαγγελματικά ενώ στην πραγματικότητα προορίζονται για ιδιωτική χρήση. Ηδη η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, μέσω του γενικού γραμματέα κ. Διομ. Σπινέλλη, έχει απευθύνει ερώτημα στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών για να πληροφορηθεί ποια στοιχεία των πολιτών να γνωστοποιήσουν τα πιστωτικά ιδρύματα στο σύστημα ΤΑΧΙS ώστε να καταρτιστεί το περιουσιολόγιο. Τα μόνα δεδομένα που δεν πρόκειται να ζητηθούν από το υπουργείο Οικονομικών αφορούν καταθέσεις, τοποθετήσεις σε ομόλογα του Δημοσίου και αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού.
Ολα αυτά συλλέγονται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση προετοιμάζει την αλλαγή του «πόθεν έσχες» σύμφωνα με το οποίο, όπως έγραψε «Το Βήμα της Κυριακής», οι πολίτες θα πρέπει οι ίδιοι να αποδεικνύουν σε κάθε έλεγχο με τι κεφάλαια απέκτησαν τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν.
Ερωτηματικό ωστόσο παραμένει αν τελικά ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου θα αποδεχθεί πρόταση που του έχει κατατεθεί να υποβάλουν όλοι οι Ελληνες για τέταρτη φορά μέσα στα τρία τελευταία χρόνια ένα νέο επανασχεδιασμένο έντυπο Ε9 που θα περιέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να καταρτιστεί πλήρως και χωρίς προβλήματα το περιουσιολόγιο ακινήτων που βρίσκονται εντός και εκτός σχεδίου πόλεως.
Πάντως προς το παρόν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι τα στοιχεία που είχαμε υποβάλει τα προηγούμενα χρόνια μέσω του Ε9 είναι αυτά που περιελήφθησαν στο υφιστάμενο περιουσιολόγιο για τα εντός σχεδίου ακίνητα και μέσω αυτού στέλνει η ΓΓΠΣ τα εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΤΑΚ, έκτακτης εισφοράς ακινήτων και Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Κατά συνέπεια, δεν είναι απαραίτητο να κληθούν οι πολίτες να υποβάλουν από μηδενική βάση το έντυπο Ε9. Για το 2011 θα υποβάλουν νέο έντυπο Ε9 μόνο όσοι εμφανίσουν εντός του τρέχοντος έτους μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση.

ΠΗΓΗ: Το Βήμα