Βελτίωση στην ποιότητα της ευρυζωνικότητας κατά 24% μέσα σε ένα έτος

EyrizonikotitaΔιαρκή βελτίωση της ευρυζωνικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της τρίτης ετήσιας μελέτης της Cisco για την ποιότητα των ευρυζωνικών συνδέσεων, με τις περισσότερες χώρες να είναι ήδη προετοιμασμένες για τις εφαρμογές του μέλλοντος σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, και τα δύο τρίτα των χωρών που συμμετείχαν στη μελέτη να ανταποκρίνονται ή να υπερβαίνουν τις σημερινές ανάγκες.
Γενικά, χάρη σε ένα ευρύ φάσμα επενδύσεων σε υποδομές, η ποιότητα της ευρυζωνικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο βελτιώθηκε κατά 50% μέσα σε τρία μόνο έτη, ενώ η διείσδυση της ευρυζωνικότητας συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς πάνω από τα μισά νοικοκυριά (49%) στις χώρες που συμμετείχαν στη μελέτη έχουν τώρα ευρυζωνική πρόσβαση (αύξηση από το 40% το 2008).
Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα από 40 εκατομμύρια πραγματικές δοκιμές για την ποιότητα της ευρυζωνικότητας, οι οποίες διεξήχθησαν την περίοδο Μαΐου – Ιουνίου 2010, στο site speedtest.net που προσφέρει τη δυνατότητα δοκιμής της ταχύτητας του Internet, οι ερευνητές ήταν σε θέση να αξιολογήσουν την ποιότητα της ευρυζωνικότητας σε 72 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Η αξιολόγηση της ποιότητας έγινε μέσα από τη βαθμολόγηση των δυνατοτήτων λήψης, αποστολής και καθυστέρησης μίας σύνδεσης, τα σημαντικότερα κριτήρια για την ικανότητα μίας σύνδεσης να διαχειρίζεται συγκεκριμένες εφαρμογές Internet, από το telepresence μέχρι το online βίντεο και την κοινωνική δικτύωση. Τα συγκεκριμένα κριτήρια αποτελούν και τον «Βαθμό Ποιότητας Ευρυζωνικότητας» κάθε χώρας. Συνδυάζοντας τον Βαθμό Ποιότητας Ευρυζωνικότητας με τα δεδομένα διείσδυσης της ευρυζωνικότητας για κάθε χώρα (π.χ. την αναλογία των νοικοκυριών που έχουν πρόσβαση σε ευρυζωνικότητα, σύμφωνα με το Point Topic το 2010), οι ερευνητές ήtαν σε θέση να καταγράψουν τις κορυφαίες χώρες σε ευρυζωνικότητα στον κόσμο – εκείνες δηλαδή με τον καλύτερο συνδυασμό ποιότητας ευρυζωνικότητας και διείσδυσης .
Η μέτρηση της ποιότητας της κινητής ευρυζωνικότητας συμπεριελήφθη στην περυσινή μελέτη για πρώτη φορά, ενώ επεκτάθηκε φέτος για να συμπεριλάβει 68 χώρες (το 94% του συνολικού δείγματος). Εξάλλου, η έρευνα εξετάζει τα πρότυπα χρήσης της ευρυζωνικότητας ανά νοικοκυριό και εκτιμά και τον αντίκτυπό τους στο σύνολο των απαιτήσεων για την ποιότητα της ευρυζωνικότητας.
Η μελέτη διεξήχθη από μία ομάδα φοιτητών MBA από την Saïd Business School του University of Oxford, σε συνεργασία με το Τμήμα Εφαρμοσμένης Οικονομίας του University of Oviedo, και χρηματοδοτείται από τη Cisco.
 

Σημαντικά Δεδομένα

Η ποιότητα της ευρυζωνικότητας συνεχίζει να αυξάνεται με υψηλό ρυθμό
•    Η συνολική ποιότητα της ευρυζωνικότητας αυξήθηκε κατά 48% από το 2008 (αν και μερικές χώρες παρουσιάζουν αρκετά μεγαλύτερη αύξηση):
o    Η μέση ταχύτητα λήψης αυξήθηκε 49% μέσα σε τρία χρόνια
o    Η μέση ταχύτητα αποστολής αυξήθηκε 69% σε τρία χρόνια
o    Ο μέσος χρόνος καθυστέρησης μειώθηκε 25%, φτάνοντας τα 142ms. Πρόκειται για μικρή αύξηση από τα 140ms το 2009, σημαντικά όμως μικρότερη από τα 189ms το 2008
•    48 χώρες (ποσοστό 66%) πληρούν τις απαιτήσεις ώστε να απολαμβάνουν όλες τις σημαντικές υπηρεσίες που προσφέρει σήμερα το Internet (οι οποίες ορίζονται στη μελέτη ως κοινωνική δικτύωση, παροχή βίντεο χαμηλής ευκρίνειας, βασική βιντεοδιάσκεψη, διανομή μικρών αρχείων), καθώς και όχι τόσο απαιτητικές εφαρμογές όπως τα instant messaging, email και web browsing. Έτσι, προστίθενται δέκα χώρες από το 2009 και 18 από το 2008.
•    14 χώρες είναι ήδη προετοιμασμένες για τις «εφαρμογές Internet του αύριο», όπως οι υπηρεσίες Internet TV υψηλής ευκρίνειας και υψηλής ποιότητας επικοινωνίας μέσω βίντεο (consumer telepresence) οι οποίες σε λίγα χρόνια αναμένεται να αποτελέσουν την κύρια τάση. Πρόκειται για τις εξής χώρες: Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Λετονία, Σουηδία, Βουλγαρία, Φινλανδία, Ρουμανία, Λιθουανία, Ολλανδία, Χονγκ Κονγκ, Γερμανία, Πορτογαλία, Δανία και Ισλανδία. Πρόκειται για σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το 2009 όταν οι χώρες ήσαν εννέα και το 2008 όταν ήταν μόλις μία (Ιαπωνία). Παρ’ όλα αυτά, η Λετονία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Λιθουανία έχουν μικρούς ρυθμούς διείσδυσης της ευρυζωνικότητας σε σύγκριση με άλλες.
•    Η ποιότητα της ευρυζωνικότητας στη Νότια Κορέα κατατάσσεται ως υψηλότερη και θέτει ένα νέο σημείο αναφοράς για τον κόσμο. Ο μέσος όγκος λήψης είναι 33,5 Mbps, αύξηση 55% από το 2009, ο μέσος όγκος αποστολής είναι 17 Mbps, αύξηση 430%, και ο μέσος χρόνος καθυστέρησης 47 ms, αύξηση 35% σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2009. H διείσδυση ευρυζωνικότητας φτάνει το 100%

Γεφυρώνοντας το «ψηφιακό χάσμα»

•    Το Χονγκ Κονγκ, η Ισλανδία, η Νότια Κορέα, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα ηγούνται σε διείσδυση ευρυζωνικότητας, με τη διείσδυση να φτάνει το 100% των νοικοκυριών.
•    Το 49% των νοικοκυριών όλων των χωρών που μελετήθηκαν έχουν πρόσβαση στην ευρυζωνικότητα, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το 40% το 2008 και το 47% το 2009.
•    Οι μισές χώρες δεν παρουσιάζουν ψηφιακό χάσμα στην ποιότητα της ευρυζωνικότητας (π.χ. μεταξύ των σημαντικότερων πόλεων και εκτός αυτών), αύξηση 38% από το 2009.
•    Υπάρχουν ήδη 37 πόλεις που διαθέτουν την ποιότητα ευρυζωνικότητας που απαιτείται για να γίνουν έξυπνες και συνδεδεμένες κοινότητες. 18 βρίσκονται στη Δυτική Ευρώπη, 11 στην Ανατολική, 7 στην Ασία και 1 στις ΗΠΑ.
•    Η Σεούλ κατατάσσεται πρώτη στη λίστα με τις πόλεις με την υψηλότερη ποιότητα ευρυζωνικότητας (συγκεντρώνοντας βαθμολογία 97/100).
•    Η Ιαπωνία ξεχωρίζει ως η χώρα με τις περισσότερες πόλεις με την υψηλότερη ποιότητα ευρυζωνικότητας στον κόσμο, με τις 3 πόλεις Nagoya, Yokohama και Osaka να καταλαμβάνουν τη 2η, 3η και 4η θέση αντίστοιχα.
•    Η Λετονία παρουσιάζει το μεγαλύτερο χάσμα ανάμεσα στην ποιότητα των σημαντικότερων πόλεων και σε εκείνη των περιοχών έξω από αυτές, ενώ η Ιαπωνία παρουσιάζει το μεγαλύτερο θετικό χάσμα εκεί όπου η ποιότητα έξω από τις σημαντικότερες πόλεις της είναι γενικά σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι μέσα σε αυτές.

Ευκαιρία για τεράστια άλματα προόδου

•    Ενώ κάποιες χώρες ήσαν σε θέση να προσφέρουν υψηλής ποιότητας πρόσβαση στο Internet στο μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού, άλλες, ιδιαίτερα οι λιγότερο αναπτυγμένες οικονομίες, εστιάζουν την προσοχή τους στο πώς θα προσφέρουν  υψηλής ποιότητας ευρυζωνικότητα πρώτα στις πόλεις τους, ως κομβικά σημεία οικονομικής ανάπτυξης, επενδύοντας σε καλωδιακές υπηρεσίες ή υπηρεσίες οπτικών ινών. Τα παραπάνω έρχονται σε αντίθεση με την τυπική προσέγγιση των πιο αναπτυγμένων οικονομιών οι οποίες έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στο να αναβαθμίσουν την ευρυζωνικότητα που βασίζεται σε καλώδια χαλκού (DSL), έτσι ώστε να φτάσει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού. Ως αποτέλεσμα οι χώρες αυτές, συμπεριλαμβανομένων και πολλών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Λιθουανία, Λετονία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τσεχία, Ουγγαρία και Ρωσία, κατάφεραν να σημειώσουν τεράστια πρόοδο ξεπερνώντας τις πιο αναπτυγμένες οικονομίες όσον αφορά στην ποιότητα της ευρυζωνικότητας. Παρ’ όλα αυτά, αν και συγκέντρωσαν υψηλό Βαθμό Ποιότητας Ευρυζωνικότητας, τα νούμερα διείσδυσης θα είναι μικρότερα, γεγονός που θα επηρεάσει και τη συνολική τους κατάταξη στις χώρες με τη μεγαλύτερη ευρυζωνικότητα.
•    Η Βουλγαρία, το Κατάρ και το Μπαχρέιν φάνηκαν ότι ηγούνται των οικονομικών ομάδων σε ποιότητα ευρυζωνικότητας με σημαντική διαφορά, ότι ανταγωνίζονται άνετα και συχνά ξεπερνούν πολλές χώρες που βρίσκονται σε πιο προηγμένο στάδιο οικονομικής ανάπτυξης.
•    Οι δέκα χώρες με τη μεγαλύτερη βελτίωση σε σχέση με το 2009:

Βελτίωση σε Κινητή Ευρυζωνικότητα

•    Η Σουηδία, η Δανία, οι ΗΠΑ και η Ισπανία είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη ποιότητα κινητής ευρυζωνικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Σουηδία και η Δανία είναι κορυφαίες χώρες σε σταθερή ευρυζωνικότητα.
•    Ο χρόνος καθυστέρησης (latency) στην κινητή ευρυζωνικότητα, ένα από τα σοβαρότερα μειονεκτήματα της κινητής πρόσβασης στο Internet, έχει βελτιωθεί σε ποσοστό 45% σε ένα μόνο έτος, από τα 1313ms στα 724ms. Η μέση ταχύτητα λήψης είναι τώρα 936 Kbps, αύξηση 35% από το 2009, και η ταχύτητα λήψης είναι 277 Kbps, αύξηση μεγαλύτερη του 100% από το 2009.
•    Η ποιότητα της κινητής ευρυζωνικότητας διαφέρει σημαντικά με τη χρησιμοποιούμενη τεχνολογία, πολύ δε περισσότερο σε σχέση με τη σταθερή ευρυζωνικότητα. Ενώ κατά μέσο όρο η ποιότητα της κινητής ευρυζωνικότητας είναι πολύ μικρότερη από εκείνη της σταθερής ευρυζωνικότητας, περίπου 30% των χρηστών έχει ταχύτητα λήψης πάνω από 1,3 Mbps (το ανώτατο όριο των σημερινών συνδέσεων μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας).
•    Επιπλέον, το 10% των χρηστών απολαμβάνει ήδη μέση ταχύτητα λήψης 3,75 Mbps, μέση ταχύτητα αποστολής περίπου 1 Mbps, και χρόνο καθυστέρησης κάτω από 110 ms. Το γεγονός αυτό τους προσφέρει υψηλότερη ποιότητα σε σύγκριση με τους χρήστες σταθερής ευρυζωνικότητας που είναι έτοιμοι για τις σημερινές εφαρμογές, οι οποίες έχουν τη μορφή netbooks και Internet tablets.
•    Ακόμη πιο εκπληκτικό ήταν το συμπέρασμα ότι το 4% των χρηστών έχει μέση ταχύτητα λήψης 7 Mbps, αποστολής 1,7 Mbps και χρόνο καθυστέρησης μικρότερο των 100ms.

Οικιακή κατανάλωση

•    Η μελέτη εκτίμησε τη μέση κατανάλωση διαφορετικών κατηγοριών κατοικιών και βρήκε σημαντικές διαφορές μεταξύ σπιτιών με βασικές ψηφιακές υποδομές και έξυπνων και συνδεδεμένων σπιτιών.
•    Οι ψηφιακές κατοικίες που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο κυρίως για εφαρμογές βασικών απαιτήσεων, όπως η πλοήγηση στο Διαδίκτυο, το instant messaging και η κοινωνική δικτύωση, καταναλώνουν περίπου 20 GB τον μήνα.
•    Τα έξυπνα και συνδεδεμένα σπίτια που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για επικοινωνία μέσω βίντεο υψηλής ευκρίνειας, για ψυχαγωγία υψηλής ευκρίνειας, εκπαίδευση ή παροχή ιατρικών υπηρεσιών από απόσταση, οικιακή ασφάλεια και άλλα, καταναλώνουν εύκολα 500 GB τον μήνα και απαιτούν εξασφαλισμένες ταχύτητες στα 18 Mbps.
•    Οι ερευνητές εξέτασαν τον αντίκτυπο που έχει η υψηλότερης ποιότητας ευρυζωνικότητα στην ανταγωνιστικότητα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων μίας χώρας. Αξιολογώντας τις 25 χώρες με τη μεγαλύτερη ποιότητα ευρυζωνικότητας, η ομάδα επιβεβαίωσε ότι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι που πρόσφεραν πολύ μεγαλύτερη ποιότητα ευρυζωνικότητας αύξησαν τα μερίδιά τους στην αγορά. Συγκεκριμένα:
o    Οι πρώην κρατικοί τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι (incumbents) που προσέφεραν συνδέσεις οπτικών ινών και δεν αντιμετώπιζαν άλλον ανταγωνισμό αύξησαν το μερίδιό τους στην αγορά κατά 13% μέσα σε δύο χρόνια.
o    Οι πάροχοι καλωδιακής τηλεόρασης που προσφέρουν καλύτερη ποιότητα συνδέσεων αύξησαν τα μερίδιά τους από 10% (υπάρχοντες πάροχοι) έως και 60% (νέοι παίκτες).
o    Οι εναλλακτικοί τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι που προσέφεραν υψηλότερη ποιότητα ευρυζωνικότητας παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση μεριδίων αγοράς, έως και 96%, ξεκινώντας βέβαια από μικρότερη πελατειακή βάση.

    Στην 24η θέση της παγκόσμιας κατάταξης η Ελλάδα
    Στην 19η θέση η Κύπρος
Πηγή: www.telecomnews.gr