Σκληρές «μάχες» στο Ίντερνετ για χαμηλές χρεώσεις
Στα νέα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων για σύνδεση στο Ιντερνετ θα δοθούν οι επόμενες «μάχες» μεταξύ των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.
Ήδη ο ΟΤΕ ανακοίνωσε τη δημιουργία του νέου δικτύου πρόσβασης νέας γενιάς (NGA), το οποίο θα παρέχει στους τελικούς χρήστες ευρυζωνικές υπηρεσίες σε ταχύτητες έως 50 Mbps με βελτιωμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Το νέο δίκτυο αναπτύσσεται αρχικά στους δήμους Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Ξάνθης, Σερρών και Ζωγράφου εξυπηρετώντας περίπου 125.00 σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ σταδιακά θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές
Την ίδια στιγμή η Wind δημιουργεί το πρώτο ενιαίο δίκτυο παροχής υπηρεσιών κινητής και σταθερής τηλεφωνίας και ευρυζωνικού Ιντερνετ με επενδύσεις συνολικού ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ίδρυσή της.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΤΕ, ο οποίος έχει ήδη ανακοινώσει επενδύσεις συνολικού ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος τριετίας για τις οπτικές ίνες, η νέα μορφή δικτύου λειτουργεί ως εξής: μέρος του δικτύου χαλκού (από το Κέντρο του ΟΤΕ της περιοχής έως τα ΚΑΦΑΟ) αντικαθίσταται από οπτικές ίνες. Το νέο δίκτυο καταρχήν είναι τύπου FTTC (Fiber to the Cabinet ? Οπτικές ίνες έως το KV) και θα παρέχει υπηρεσίες υπερυψηλών ταχυτήτων (VDSL2). Για τις ανάγκες των επιχειρήσεων, ανάλογα με το ενδιαφέρον και όπου αυτό είναι εφικτό, ο ΟΤΕ κατασκευάζει λύσεις, βάσει των οποίων οι οπτικές ίνες φτάνουν έως το κτίριο.
Υπενθυμίζεται ότι το δίκτυο κορμού του ΟΤΕ αποτελείται εδώ και χρόνια εξολοκλήρου από οπτικές ίνες που ξεπερνούν τα 35.000 χιλιόμετρα πανελλαδικά, ενώ οι βασικοί κόμβοι του δικτύου συνδέονται μεταξύ τους με πολλαπλά κυκλώματα των 10 Gbps.
Στις προαναφερθείσες περιοχές, περίπου 1.000 καφάο του ΟΤΕ θα συνδεθούν με οπτικές ίνες, δίνοντας τη δυνατότητα σύνδεσης στο Ιντερνετ με ταχύτητες που θα φτάνουν έως τα 50 Mbps (έναντι 24 Mbps σήμερα).
Από την πλευρά της, η Wind δημιούργησε ενιαίο δίκτυο παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, το οποίο αξιοποιεί 4.000 χλμ. οπτικών ινών, μεταξύ των οποίων και υποβρύχια καλώδια για τοπική και διεθνή διασύνδεση, καθώς και 30.000 χλμ. μικροκυματικής τεχνολογίας. Η κάλυψη για υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και ασύρματου Internet αγγίζει το 100% πανελλαδικά για την τεχνολογία 2ης γενιάς (GSM) ενώ ξεπερνά το 80% στην 3η γενιά. Η κάλυψη για υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας και ευρυζωνικού Internet φτάνει το 70% των εγκατεστημένων τηλεφωνικών γραμμών σε όλη τη χώρα.

ΠΗΓΗ: Ημερησία