Τι λένε οι γείτονες… της τρόικας στην Ακρόπολη

Χωρίς «κριτήρια ΔΝΤ», το ίδιο το… ΔΝΤ νοίκιασε σπίτι στην Αθήνα, υπογράφοντας συμβόλαιο για 9.100 € τον μήνα, τίμημα που κρίνεται υπερβολικά υψηλό. Πρόκειται για ρετιρέ-μεζονέτα 5ου και 6ου ορόφου με δώμα, εμβαδού 250 τ.μ. επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου 5, η οποία νοικιάστηκε για 3 χρόνια με δυνατότητα παράτασης άλλων 2, και στην οποία θα διαμένει ο Μπομπ Τράα, απεσταλμένος επιτηρητής του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Ωστόσο, σύμφωνα με μεσίτες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, τα μισθώματα ακόμα και στον πανάκριβο πεζόδρομο για τα «καλά σπίτια με θέα στην Ακρόπολη», κυμαίνονται αυτήν την περίοδο από 15 έως 20 ευρώ το τ.μ., ανάλογα με την ποιότητα κατασκευής και άλλων κριτηρίων. Μόνο το «σπίτι του ΔΝΤ» κοστίζει 36 ευρώ το τετραγωνικό! Ή, τουλάχιστον, τόσο θα το πληρώσουν οι ενοικιαστές από την Ουάσιγκτον, αφού σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», οι απαιτήσεις της ιδιοκτησίας για τα διαμερίσματα των υπόλοιπων τεσσάρων ορόφων που παραμένουν ξενοίκιαστα είναι διαπραγματεύσιμες ακόμα και κατά 25% επί της αρχικής τιμής.
Μάλιστα, άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το νέο στάτους του κτιρίου, υποστηρίζουν ότι στην περίπτωση που υπάρξει ενδιαφέρον για κάποιο από τα αδιάθετα σπίτια, τα στελέχη του ΔΝΤ διατηρούν το δικαίωμα να ελέγξουν για λόγους ασφαλείας το προφίλ του υποψήφιου ενοικιαστή, με τον οποίο θα «συγκατοικήσουν» μελλοντικά…
Χουβαρντάδες
Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι που καλούνται να εποπτεύσουν τη σκληρότερη λιτότητα που επιβλήθηκε ποτέ στη χώρα, είτε είναι χουβαρντάδες είτε -όπως υποστηρίζουν οι περίοικοι- έκαναν πλημμελή έρευνα της αγοράς κατοικίας με αποτέλεσμα να… το πληρώσουν ακριβά.
Κάτοικοι και εργαζόμενοι στους γύρω δρόμους δηλώνουν έκπληκτοι με το ύψος του μισθώματος, σχολιάζοντας ότι με τη συγκεκριμένη συμφωνία το ΔΝΤ δεν δίνει το καλύτερο παράδειγμα σε όσους εγκαλεί να κόψουν από το υστέρημά τους.
Αναπόφευκτα, πολλοί αναρωτήθηκαν «μήπως πληρώνουν οι… πολίτες το ενοίκιο;». «Οχι», απαντάει στο «Εθνος της Κυριακής» η ιδιοκτήτρια της πολυκατοικίας (πρόκειται για μέτοχο γνωστής κατασκευαστικής εταιρείας), «το συμβόλαιο δεν έχει σχέση με το ελληνικό δημόσιο. Το υπογράψαμε με εκπρόσωπο του ΔΝΤ που ήρθε από την Ουάσιγκτον».
ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ
«Με την εμφάνιση του κ. Τράα έχει αυξηθεί η αστυνόμευση»
Ηδη, από την περασμένη εβδομάδα, δεν αλλάζουν μόνο οι… τιμές των μισθωμάτων στην αρχή της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, αλλά και η ζωή των περιοίκων, που έχουν πλέον γείτονα το ΔΝΤ, μ’ ό,τι αυτό συνεπάγεται σε μέτρα φύλαξης και ελέγχων. Αλλωστε και κατά τη διάρκεια της παρουσίας μας εκεί για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, αστυνομικοί με πολιτικά μας ζήτησαν ταυτότητες.
Χωρίς να καταφέρνουν να περνούν εντελώς απαρατήρητοι, ήδη δεκάδες «μυστικοί» προσποιούνται τους τουρίστες, περιφέρονται στα στενά της Πλάκας ή απολαμβάνουν τον καφέ τους στα μαγαζιά της περιοχής, ειδικά στα πρώτα 80 μέτρα του πεζόδρομου. Συνεχής είναι η παρουσία λίγο πιο μακριά και ένστολων αστυνομικών με μηχανές ή περιπολικά.
Η παρουσία των αστυνομικών γίνεται εντονότερη τις πρωινές ώρες όταν ο «υψηλός επισκέπτης» μας αναχωρεί από το σπίτι για… τη δουλειά στην Τράπεζα της Ελλάδος ή στο υπ. Οικονομικών και το ίδιο επαναλαμβάνεται τις ώρες που επιστρέφει. Την κατάσταση αυτή βιώνουν οι γείτονες, όπως και οι εργαζόμενοι στα μαγαζιά της περιοχής.
Υπερβολική
«Η έντονη παρουσία αστυνομίας ήδη ήταν υπερβολική, επειδή δίπλα στο σπίτι του ΔΝΤ έχει γραφείο η κ. Ντόρα Μπακογιάννη και γύρω άλλοι επώνυμοι, τώρα όμως βλέπουμε αυξημένα μέτρα, που φυσικά έως ένα βαθμό κατανοούμε ότι πρέπει να υπάρχουν, αλλά…», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο περιπτεράς κ. Νίκος Κορκώνης.
Για παράδειγμα, πριν μερικές ημέρες με τις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων στην Ακρόπολη, μαζεύτηκαν εδώ μπροστά στα μαγαζιά δύο διμοιρίες ΜΑΤ. «Εδειχναν μάλλον πιο πολύ να προστατεύουν το σπίτι του ΔΝΤ. Από τη μέρα που έχουμε στη γειτονιά τον εκπρόσωπό του, θαρρείς και «μας… προσέχουν» όλους περισσότερο».
«Οχι δεν έχει έρθει σ’ εμάς ο κύριος από το ΔΝΤ ούτε σε άλλο μαγαζί», λέει η Αγγελική, που εργάζεται στην απέναντι καφετέρια. Μόνο μία φορά ο ένοικος του ρετιρέ έστειλε άνδρες της ασφαλείας του να πάρουν φαγητό πακέτο από το γειτονικό εστιατόριο. Τα γκαρσόνια στα παρακείμενα καφέ αστειεύονται με τους πελάτες, λέγοντας ότι »έχουμε τον καλύτερο καφέ, αφού εδώ πίνει και το… ΔΝΤ»».
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι καφέ πίνουν πολλοί νέοι πελάτες, αστυνομικοί της ασφάλειάς του. «Μας κολακεύει το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ μάς προτίμησε για το φαγητό του, έστω και σε πακέτο», μας εκμυστηρεύτηκε ο υπεύθυνος του εστιατορίου.

ΠΗΓΗ: Έθνος