Νέες περικοπές στους μισθούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Η οικονομία συνεχίζει να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, παρά το ότι σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες θα στηθούν κάλπες. Το Μέγαρο Μαξίμου προωθεί εμβάθυνση των διαρθρωτικών αλλαγών -περικοπές δαπανών στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ μέσω και του εξορθολογισμού των μισθών, απελευθέρωση των αγορών κ.λπ.- για να αποφύγει διορθωτικά νέα μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά και την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 από την Eurostat, «κλείδωσαν»:
Το «πάγωμα» μισθών και συντάξεων «για έναν ακόμη χρόνο και βλέπουμε».
Η άμεση προώθηση του νέου μισθολογίου για τον εξορθολογισμό των αμοιβών στον δημόσιο τομέα. «Εγγυημένος είναι μονάχα ο βασικός μισθός», επισημαίνουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.
Το αυτό ισχύει και στις ΔΕΚΟ, ειδικά τις ζημιογόνες. Το προσωπικό θα κληθεί να αποδεχτεί μετατάξεις και νέους όρους εργασίας. «Δεν γίνεται το ωράριο των οδηγών της ΕΘΕΛ να ξεκινά με το που βγαίνουν από την πόρτα του σπιτιού τους», επισήμανε στην «Η» στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.
Στον ιδιωτικό τομέα θα εφαρμοστούν επιχειρησιακές συμβάσεις και τοπικά σύμφωνα απασχόλησης με αμοιβές κάτω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η ύφεση σώζει τον 13ο και τον 14ο μισθό, καθώς τυχόν περικοπή τους θα τίναζε στον αέρα την αγορά.
Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα και η προώθηση ρυθμίσεων για ημιυπαίθριους και αυθαίρετα.
Η μετάταξη προϊόντων από το 11% ΦΠΑ στο 13% και το 23%.
Απασχόληση
Ήδη από την κυβέρνηση καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να περάσουν τα μέτρα ως συνέχεια της εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας και του Μνημονίου δανεισμού.
Σε πολιτικό επίπεδο, το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να αντισταθμίσει τις εντυπώσεις ανακοινώνοντας μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης, πολλοί υπουργοί, όμως, προειδοποιούν πως «η έμφαση πρέπει να δοθεί στην αναθέρμανση της αγοράς, αλλιώς οι εξελίξεις θα είναι δυσάρεστες και στο οικονομικό και το πολιτικό πεδίο».
Στο υπουργικό συμβούλιο, που συνεδρίασε χθες, ο Γ. Παπανδρέου προϊδέασε τους υπουργούς του για τη συνέχεια. «Ο δρόμος αυτός είναι μακρύς, αλλά πρέπει να κερδίσουμε και κερδίζουμε μάχες κάθε μέρα», επισήμανε, και έδωσε το χρονοδιάγραμμα των (κατ’ ευχήν) εξελίξεων: «Και το 2011, και το 2012, είναι σημαντικές χρονιές. Θεωρούμε ότι το 2011 θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης, ώστε το 2012 να επανέλθουμε στην ανάπτυξη και, το 2013, να δρομολογούμε εξελίξεις οριστικής πλέον εξόδου από την κρίση, αλλά και από την οικονομική εξάρτηση».
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως «ο συναγερμός δεν έχει λήξει» και δεσμεύτηκε για ακόμη μια φορά σε ό,τι αφορά στην προώθηση των μεγάλων αλλαγών. «Εκκαθαρίζουμε ακόμη σοβαρά προβλήματα του παρελθόντος, τα βλέπετε κι εσείς καθημερινά στα υπουργεία, και βλέπουμε ότι ο μεγάλος ασθενής, που θα έπρεπε να είναι και ο μεγάλος σύμμαχος αυτών των αλλαγών, είναι το ίδιο το Δημόσιο», σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου.
Για σήμερα έχει καλέσει σύσκεψη των κοινωνικών φορέων, προκειμένου να ανακοινώσει πακέτο μέτρων για τη στήριξη των θέσεων απασχόλησης. Ουσιαστικά, πρόκειται για μεταφορά πόρων από τον κωδικό «δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» στον κωδικό «διατήρηση», καθώς λόγω της ύφεσης δεν υπήρχαν αιτήσεις για προσλήψεις.
Επενδύσεις
Χθες έλαβε χώρα και η πρώτη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για την ανάπτυξη, υπό την προεδρία του Θ. Πάγκαλου. Εκεί διαπιστώθηκε πως «το fast track είναι καλό και άγιο, αλλά το 99% των επενδύσεων από ελληνικές επιχειρήσεις μένει εκτός». «Ποιος θα επενδύσει στη χώρα όταν η διάσωση δεν έχει ολοκληρωθεί» αναρωτήθηκε υπουργός που συμμετείχε στη σύσκεψη. «Καλές είναι οι μεγάλες επενδύσεις» προσέθεσε «αλλά η καθημερινότητα βγαίνει δύσκολα».
Προκύπτει, έτσι, η ανάγκη πέρα από τις κινήσεις στο εξωτερικό που κάνει ο Χ. Παμπούκης, η κυβέρνηση να δείξει αντίστοιχη φροντίδα και για το εσωτερικό, με βάση προτάσεις που έχει ετοιμάσει ο Μ. Χρυσοχοΐδης.
Στη σύσκεψη αξιολογήθηκαν ως απολύτως θετικές οι κινήσεις της Εθνικής και της Eurobank. Η επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της πρώτης οδηγεί τις υπόλοιπες τράπεζες και κινήσεις ενίσχυσης της ρευστότητάς τους, για να αποφύγουν τον κίνδυνο να αποκτήσει η Εθνική μονοπώλιο πρόσβασης στη διατραπεζική, τη στιγμή που αυτές προσφεύγουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρατώντας ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
Τα μέτρα που προωθούνται
Πάγωμα μισθών και συντάξεων για έναν ακόμη χρόνο τουλάχιστον.
Νέο μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα.
Μετατάξεις και αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ.
Για τον ιδιωτικό τομέα προβλέπονται επιχειρησιακές συμβάσεις και τοπικά σύμφωνα απασχόλησης με αμοιβές κάτω από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση.
Αύξηση αντικειμενικών αξιών και ρυθμίσεις για ημιυπαίθριους και αυθαίρετα.
Μετατάξεις προϊόντων σε υψηλότερο ΦΠΑ.

ΠΗΓΗ: Ημερησία