Μπλόκο στις κάρτες ακόμη και με μια μέρα καθυστέρηση της δόσης

«Μπλοκάρουν» τις πιστωτικές κάρτες οι τράπεζες, αν ο καταναλωτής καθυστερήσει -έστω και μία μέρα- να πληρώσει τη δόση του, ενώ βάζουν «χέρι» και στους καταθετικούς λογαριασμούς για να εισπράξουν τα χρωστούμενα, με απόφαση δικαστηρίου.
Το σκηνικό στις πιστωτικές κάρτες έχει αλλάξει άρδην, αφού στο «κόκκινο» βρίσκονται 1,2 εκατομμύρια κάρτες, δηλαδή το 20% στο σύνολο των πιστωτικών που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Δηλαδή η 1 στις 5 κάρτες δεν πληρώνεται και αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες ψάχνουν 1,8 δισ. ευρώ από «κόκκινες» οφειλές (στα 9 δισ. ευρώ τα συνολικά υπόλοιπα).
Η συγκεκριμένη πρακτική εφαρμόζεται από το σύνολο των τραπεζών με διαφοροποιήσεις. Το ποσοστό των καρτών που βγαίνει κάθε μήνα εκτός συστήματος -έστω και για λίγα 24ωρα- είναι πολύ υψηλός και φτάνει ακόμα και το 50%.
Αλλες τράπεζες «μπλοκάρουν» την κάρτα μόλις λήξει ο λογαριασμός πληρωμής και την ενεργοποιούν εκ νέου μόλις πληρωθεί. Αλλες απενεργοποιούν την κάρτα αν ο καταναλωτής δεν πληρώσει 2 συνεχόμενες δόσεις (και πάλι η κάρτα ενεργοποιείται μόλις πληρωθεί).
Αν τώρα κάποιος καθυστερήσει επί τρεις μήνες την πληρωμή της κάρτας του, η τράπεζα μπορεί να ζητήσει την έκδοση διαταγής πληρωμής από το Πρωτοδικείο. Αν το δικαστήριο εκδώσει απόφαση ότι ο Χ οφείλει ποσό, για παράδειγμα 2.000 ευρώ στην τράπεζα, το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα έχει το ελεύθερο αν ο οφειλέτης διατηρεί λογαριασμό κατάθεσης να εισπράξει το ποσό οφειλής. «Χέρι» στον λογαριασμό δεν μπορεί να βάλει η τράπεζα στην περίπτωση που είναι λογαριασμός μισθοδοσίας ή σύνταξης. Οι τραπεζίτες σημειώνουν ότι πρόκειται για «μέτρο προστασίας» των καταναλωτών, αφού τους προφυλάσσουν από νέα διόγκωση της μη εξυπηρετούμενης οφειλής τους.
Οι καταναλωτές, από την πλευρά τους, θεωρούν ότι το «μέτρο είναι εξαιρετικά σκληρό και άδικο».
Θα πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι οι τράπεζες χρεώνουν «πέναλτι» της τάξης του 8% με 9% στην περίπτωση που υπάρξει υπέρβαση πιστωτικού ορίου.
Δηλαδή αν κάποιος ξεπεράσει κατά 500 ευρώ το πιστωτικό του όριο, πέρα από τον τόκο που αναλογεί στο ποσό θα πληρώσει και πέναλτι ύψους 40 με 45 ευρώ. Το πέναλτι υπήρχε και στο παρελθόν, μόνο που δεν ξεπερνούσε το 1% με 1,5%.
Στα 9 δισ. ευρώ (από 10 δισ. ευρώ στο τέλος του 2009) είναι σήμερα τα συνολικά υπόλοιπα από πιστωτικές κάρτες και οι καθυστερήσεις στο σύνολο της αγοράς διαμορφώνονται στο 20% με ανοδική τάση. Οι κόκκινες οφειλές έχουν φτάσει στα 1,8 δισ. ευρώ. Για το 2011 τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών θα μειωθούν στα 8 δισ. ευρώ και «βλέπουν» περιορισμό των επισφαλειών από το 2ο εξάμηνο του 2011.
Μετά από 3μηνη καθυστέρηση πληρωμής
Εξώδικα και διαταγές πληρωμής
Στην τραπεζική αγορά είναι κοινό μυστικό πως από την αρχή του έτους οι δικαστικοί επιμελητές δεν προλαβαίνουν να επιδίδουν εξώδικα σε κατόχους καρτών, επειδή έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν τις δόσεις τους επί 3 μήνες.
Συγκεκριμένα, με τα εξώδικα οι τράπεζες ζητάνε από τους πελάτες τους:
Να εξοφλήσουν το συνολικό ύψος της οφειλής, πλέον τόκων και εξόδων μέσα σε διάστημα 5 ημερών από την επίδοση του δικόγραφου.
Να επιστρέψουν την πιστωτική τους κάρτα.
Σε διαφορετική περίπτωση θα απαιτηθεί δικαστικά η είσπραξη της οφειλής με τον νόμιμο τόκο και θα ενεργηθεί εναντίον σας κάθε νόμιμο μέσο. Και ακολουθούν τα τηλέφωνα της τράπεζας.
«Τα εξώδικα», λένε χαρακτηριστικά τα τραπεζικά στελέχη, «αποτελούν ένα μέσο πίεσης για να προσέλθει ο οφειλέτης σε διακανονισμό και συνεχίζουν: Το 80% των οφειλετών συμφωνεί σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, το χρέος παύει να ανατοκίζεται και ρυθμίζεται η εξόφλησή του με μηνιαίες δόσεις που είναι ύψους π.χ. 250 ευρώ για οφειλή 10.000 ευρώ».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2011 είναι «παγωμένοι» οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, ενώ δεν προχωρούν κατασχέσεις για οφειλές κάτω των 20.000 ευρώ.
Μέχρι να πληρωθούν
Απενεργοποιήσεις καρτών
Δεν υπάρχει πλέον περιθώριο σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των πιστωτικών καρτών και οι τράπεζες υιοθέτησαν το μέτρο της απενεργοποίησης της κάρτας.
Η κάρτα «μπλοκάρεται» ακόμα και αν καθυστερήσει η πληρωμή της μία μέρα, καθώς το on line σύστημα της κάθε τράπεζας «βλέπει» τις εντολές που έχει από τη διοίκηση και τις εκτελεί αυτόματα. Ετσι μόλις πληρωθεί η ελάχιστη καταβολή, η κάρτα ενεργοποιείται και πάλι.
Ρυθμίσεις
Πουλάνε το χρέος σε εισπρακτικές εταιρείες
Οι τράπεζες διαγράφουν τα καθυστερούμενα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών σε διάστημα από 100 μέρες μέχρι και 3 χρόνια. Δηλαδή διαγράφουν την οφειλή από τα βιβλία τους, τη «γράφουν» ως ζημία και πουλάνε το χρέος σε εισπρακτικές εταιρείες, οι οποίες αρχίζουν το «στενό μαρκάρισμα» του οφειλέτη, για να εισπράξουν όσο το δυνατόν περισσότερα.
Θα πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα πολλοί είναι οι καταναλωτές που, αν και ενήμεροι στις οφειλές τους, προχωρούν σε ρύθμιση με την τράπεζα, προκειμένου να πληρώνουν χαμηλότερη μηνιαία δόση.
Επίσης, οι τράπεζες βρίσκονται σε αναμονή, καθώς είναι σε εξέλιξη το νέο πτωχευτικό δίκαιο των ιδιωτών. Περιμένουν, λοιπόν, να δουν πόσοι θα κάνουν χρήση των ρυθμίσεων του νόμου. Ωστόσο τα τραπεζικά στελέχη διευκρινίζουν πως αν ο οφειλέτης έχει περιουσία (εξαιρείται η κύρια κατοικία), είναι υποχρεωμένος να εκποιήσει τυχόν ακίνητα, οικόπεδα κ.λπ. για να εξοφλήσει το χρέος του σε βάθος 20ετίας.
Οι ενήμερες
Ταυτόχρονα «τρέχουν» τα προγράμματα ρυθμίσεων που έχουν σε ισχύ οι τράπεζες και τα οποία, όπως λένε τα τραπεζικά στελέχη, «πάνε πολύ καλά». Εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του 2011 θα έχει πάει σε ρύθμιση ή μεταφορά το 25% των ενήμερων πιστωτικών καρτών.
Αυτός είναι και ο λόγος που ο αριθμός των πιστωτικών καρτών (σε απόλυτα νούμερα) θα μειωθεί κατά 10% με 15%, δηλαδή από τα 6 εκατ. πιστωτικές που είναι ενεργές θα μείνουν τα 5 εκατ. κάρτες. Μάλιστα, όπως λέει επικεφαλής καταναλωτικής πίστης μεγάλης τράπεζας, οι νέες κάρτες που θα εκδοθούν το 2011 θα είναι πολύ λιγότερες από εκείνες που θα βγουν εκτός κυκλοφορίας.

ΠΗΓΗ: Ημερησία