Αλλαγές-εξπρές στις συμβάσεις εργασίας μέχρι τέλους του 2010

Mε διαδικασίες-εξπρές και έως το τέλος του 2010 η κυβέρνηση θα πρέπει να ετοιμάσει με τη «σφραγίδα» της τρόικας το σχέδιο για τις επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας που θα υπερισχύουν των κλαδικών.
Στον δημόσιο τομέα επί της ουσίας οι προσλήψεις θα γίνονται με το… σταγονόμετρο κατά προτεραιότητα σε Υγεία, Παιδεία και Σώματα Ασφαλείας, καθώς επισημοποιήθηκε πως οι μετατάξεις από τις ΔΕΚΟ στον δημόσιο τομέα λογίζονται ως προσλήψεις και υπάγονται στον κανόνα «1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις» που θα ισχύσει το 2011.
Αυτά γνωστοποίησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσιάζοντας τις κατευθυντήριες γραμμές του επικαιροποιημένου μνημονίου που συνέταξαν από κοινού κυβέρνηση και τρόικα και το οποίο περιέχει 10 μεγάλες προκλήσεις προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο δανεισμός από τον μηχανισμό στήριξης.
Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις αποτελούν μία από τις βασικές προκλήσεις και ο υπουργός διευκρίνισε πως οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν των κλαδικών εντός συγκεκριμένων ορίων. «Υπό την αίρεση της ύπαρξης αναγκαίων περιορισμών» αναγράφεται στο «αναθεωρημένο» μνημόνιο.
Kατώτατος μισθός
Οσον αφορά τον κατώτατο μισθό, ο υπουργός διευκρίνισε πως «δεν θα πέσουμε κάτω από το πάτωμα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης».
Για το ζήτημα των μετατάξεων από τις ΔΕΚΟ στον στενό δημόσιο τομέα σημείωσε πως με την τρόικα συμφωνήθηκε ότι θα μετρούν ως προσλήψεις και δεσμεύτηκε ότι «δεν υπάρχει ζήτημα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων».
Μάλιστα ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση «δεν έχει καμία πρόθεση να εκδιωχθούν οι υπάλληλοι των οποίων καταργούνται οι οργανικές θέσεις μετά τη συγχώνευση ή την κατάργηση του οργανισμού που δουλεύουν».
Βέβαια παραδέχθηκε πως θα απομακρύνονται οι συμβασιούχοι των οποίων λήγουν οι συμβάσεις καθώς αυτές δεν θα ανανεώνονται.
Ο υπουργός σημείωσε ότι θα υπάρξουν συνολικά 40.000 αποχωρήσεις από τον δημόσιο τομέα και με βάση τον κανόνα «1 προς 5» θα γίνουν περίπου 8.000 προσλήψεις. Ομως, με δεδομένο ότι από τις ΔΕΚΟ μπορεί να μετατεθούν ακόμη και 5.000 άτομα, γίνεται αντιληπτό ότι τα περιθώρια νέων προσλήψεων περιορίζονται.
Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, προτεραιότητα θα δοθεί σε Παιδεία, Υγεία και ασφάλεια και στους τομείς όπου υπάρχουν ανάγκες με βάση και το μνημόνιο (π.χ. δικαστές για φορολογικά δικαστήρια, υπάλληλοι ΔΟΥ). Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011 θα υπάρξει η συνολική πρόταση για καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων. Το νέο ενιαίο μισθολόγιο θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο του 2011 και θα αρχίσει να λειτουργεί από το τέλος του επόμενου έτους.

ΠΗΓΗ: Έθνος