Ενεργειακό «λίφτινγκ» με επιτόκιο κάτω από 5%

Με… προίκα 800 εκατ. ευρώ και ευνοϊκό επιτόκιο κάτω του 5% για τους πολίτες που επιθυμούν να κάνουν ενεργειακό… λίφτινγκ στο σπίτι τους ξεκινά το πρώτο 10ήμερο του νέου έτους το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον».
Τα δάνεια θα χορηγηθούν από τέσσερις τράπεζες – Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, Eurobank EFG, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank. Εκπρόσωποι των τραπεζών αυτών και του ΤΕΜΠΜΕ έκλεισαν και τις τελευταίες λεπτομέρειες του προγράμματος στη διάρκεια χθεσινής σύσκεψης στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας Κλιματικής Αλλαγής.
Αρμόδια πηγή δήλωσε στο «Εθνος» πως θα μπορούν να κάνουν χρήση του προγράμματος στην αρχική, πρώτη φάση του γύρω στους 80.000 πολίτες. Το επιτόκιο που προσέφεραν οι τράπεζες «έκλεισε» στο 7,4%, αλλά οι πολίτες θα πληρώνουν κάτω από πέντε μονάδες (επιδοτούμενο μέσω ΤΕΜΠΜΕ).
Οπως έγραψε το «Εθνος», στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν ιδιοκτήτες κατοικιών με άδεια οικοδομής πριν από το 1980 και να δανειοδοτηθούν για εκτέλεση εργασιών με σκοπό να εξασφαλίσουν ενεργειακή θωράκιση του κτιρίου και άρα εξοικονόμησή της.
Μέχρι 15.000 ευρώ
Το ανώτατο ποσό δαπάνης των εργασιών για την ενεργειακή αναβάθμιση κάθε σπιτιού δεν μπορεί να ξεπερνά τις 15.000 ευρώ. Βασικές κατηγορίες προς επιδότηση είναι:
Αντικατάσταση κουφωμάτων (πλαίσια – υαλοπίνακες) και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.
Τοποθέτηση θερμομόνωσης στα εξωτερικά δομικά στοιχεία του κτιριακού κελύφους, συμπεριλαμβανομένων του δώματος – στέγης και της πιλοτής.
Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης.
Το πρόγραμμα αφορά στις κύριες κατοικίες (όχι στα εξοχικά ή στα καταστήματα – γραφεία εντός κτιρίου) που έχουν οικοδομική άδεια πριν από την 1-1-1980 και εφόσον βρίσκονται σε περιοχή με τιμή ζώνης μικρότερη από 1.500 ευρώ το τ.μ.

ΠΗΓΗ: Έθνος