Ζητούν παράταση ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών και περαίωσης. Επιστολή της Ε.ΦΟ.Β.Ε. στον Υπουργό Οικονομικών

Δευτέρα, 08 Νοέμβριος 2010 19:44
efove_logo_small
Θεσ/νίκη 3/11/2010
Θέμα: «Παράταση ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, περαίωσης κ.λπ.»
Κύριε υπουργέ των Οικονομικών
Γνωρίζουμε όλοι ότι η χώρα μας βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.
Γνωρίζουμε ότι πρέπει να συμβάλλουμε όλοι να ξεπεράσουμε την κρίση, όμως πρέπει και οφείλουμε όλοι να συμβαδίζουμε με την πραγματική εικόνα.
Μετά από πίεση των επιχειρηματιών και των φοροτεχνών της Βορείου Ελλάδος, ζητούμε την παράταση της προθεσμίας υπαγωγής των επιχειρήσεων στις ευεργετικές διατάξεις του Ν. 3888/2010 για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010. Ο επόμενος μήνας βρίσκει τις επιχειρήσεις εγκλωβισμένες σε υποχρεώσεις και είναι αδύνατον στις παρούσες συνθήκες να ανταποκριθούν.
Ακόμη ζητούμε να δοθεί παράταση στην προθεσμία αποδοχής της περαίωσης για ένα μήνα με δεδομένο ότι η διαδικασία έκδοσης και αποστολής εκκαθαριστικών σημειωμάτων ξεκίνησε μετά τις 20/10/2010 και δεν γνωρίζουμε αν την 18/11/2010 ολοκληρωθεί, δεδομένου ότι η προκαταβολή του 20% του φόρου στο χρονικό πλαίσιο που έχει τεθεί είναι ασφυκτικό.
Να λάβετε υπ’ όψιν σας όμως ότι πάνω από το 50% των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που λαμβάνουν οι επιχειρηματίες είναι λανθασμένα και σε λίγο θα έχουμε ασφυξία στις ΔΟΥ της χώρας.
Ένα σημείο το οποίο ζητούμε να μην ισχύσει η περαίωση για επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αδράνεια, οι οποίες σύμφωνα με την ΠΟΛ: 1147/2010 υποχρεούνται να καταβάλλουν το ελάχιστο ποσό φόρου για κάθε έτος. Θεωρείται λοιπόν, ότι είναι άδικο από την στιγμή που η επιχείρηση δεν έχει έσοδα να καλείται να καταβάλει φόρο εκ του μη έχοντος· το μέτρο είναι φυσικά προαιρετικό, όμως δημιουργεί αρνητικά αισθήματα και κακή ψυχολογία για τους υπόλοιπους.
Προτείνουμε τέλος στο Υπουργείο Οικονομικών και θα θέλαμε να δει το θέμα με πολλή προσοχή, για να έχει μεγαλύτερη επιτυχία η περαίωση, με την αμέριστη συμπαράσταση της Ε.ΦΟ.Β.Ε. η οποία έτσι και αλλιώς είναι δεδομένη.
Θα πρέπει να ασκηθεί μεγάλη πίεση προς τις ΤΡΑΠΕΖΕΣ να αξιοποιήσουν τις επιπλέον κρατικές εγγυήσεις των είκοσι πέντε δις ευρώ (25), αυξάνοντας την πιστωτική επέκταση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να μπορεί να καταστεί άμεσα δυνατή η άντληση ρευστού, προκειμένου οι επιχειρήσεις να μπορούν εύκολα να ανταποκριθούν στην προκαταβολή φόρου ποσού 20% για την αποδοχή περαίωσης.

ΤΥΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Πρόεδρος Δ.Σ.