Σκέφτονται παράταση για την περαίωση

Διαφημιστική καμπάνια  με σποτάκια υπέρ της περαίωσης τα οποία θα μεταδοθούν σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να πείσει τους φορολογούμενους να υπαχθούν στη ρύθμιση.
Η καμπάνια είναι πιθανόν να συνδυαστεί με παράταση των προθεσμιών για την υπαγωγή στη ρύθμιση αφού οκτώ ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας για την αποδοχή ή όχι της περαίωσης τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν την απροθυμία των φορολογούμενων να ενταχθούν στη ρύθμιση της περαίωσης.
Οι εισπράξεις του Δημοσίου από την περαίωση είναι πενιχρές. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι δεν υπερβαίνουν τα 50 εκατ. ευρώ ποσό που θεωρείται μικρό αν αναλογιστεί κανείς ότι με την αποδοχή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων  πληρώνεται το 20% ή του σύνολο των φόρων της περαίωσης. Αν συνεχισθεί με τους ίδιους ρυθμούς η προσέλευση των φορολογουμένων για υπαγωγή στην περαίωση, τότε διαγράφεται σοβαρός κίνδυνος για το υπουργείο Οικονομικών να μην καταφέρει  να εισπράξει φέτος τα 700 εκατ. ευρώ που έχει υπολογίσει.
Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, σε συνδυασμό με τη σωρεία λαθών που έχουν οδηγήσει σε απίστευτη ταλαιπωρία χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες λειτουργούν αποτρεπτικά για τους υπόχρεους, που έχουν λάβει τα εκκαθαριστικά της περαίωσης.
Στο μεταξύ συνεχίζεται το αλαλούμ, ο συνωστισμός και η ταλαιπωρία στις εφορίες με τους φορολογούμενους που σπεύδουν να διορθώσουν τα λανθασμένα εκκαθαριστικά σημειώματα. Οι εφοριακοί  δεν μπορούν ακόμη να διορθώσουν τα λάθη της περαίωσης, αφού το απαραίτητο λογισμικό δεν έφθασε ούτε χθες στις Δ.Ο.Υ.
Όπως είχε ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών, οι εφορίες. θα έπρεπε να είχαν από χθες στη διάθεσή τους το λογισμικό για την ηλεκτρονική διόρθωση των εκκαθαριστικών της περαίωσης και άμεση έκδοση νέων σημειωμάτων. Πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι το λογισμικό θα φθάσει στις Δ.Ο.Υ. αύριο ή το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα.
Ταυτόχρονα σημαντική καθυστέρηση παρατηρείται στην αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων στις επιχειρήσεις από τις οποίες αναμένεται και μεγαλύτερο μέρος των εισπράξεων της περαίωσης.

ΠΗΓΗ: Ημερησία