Η επιχείρηση σας μπορεί να λειτουργεί και με λιγότερα έξοδα…

Μια επιχείρηση για να λειτουργήσει σωστά, χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό, εργαλεία, εξοπλισμό και σωστή οργάνωση.
Πολλές επιχειρήσεις ξοδεύουν περισσότερα χρήματα απ’ ότι πρέπει γιατί αγνοούν τις εναλλακτικές τους όσον αφορά το λογισμικό (πολλές φορές και το υλικό μέρος)που θα χρησιμοποιήσουν για να οργανώσουν την επιχείρησή τους . Η αναφορά αυτή έχει να κάνει με την αγορά λογισμικού που απαιτείται για την λειτουργία των υπολογιστών της επιχείρησής σας.

Ένας υπολογιστής για να είναι νόμιμος σε μια επιχείρηση χρειάζεται να έχει τουλάχιστον τα εξής:

ΠΙΝΑΚΑΣ 1
Λειτουργικό σύστημα
Windοws 7 (ενδεικτική τιμή 140€)
Αυτοματισμό γραφείου
Office professional 2007 (ενδεικτική τιμή 290€)
Πρόγραμμα Αντιικό
Nod32 (ενδεικτική τιμή 25€ / κάθε χρόνο)
Πρόγραμμα συμπίεσης αρχείων
WinZip (ενδεικτική τιμή 30€)
Σύνολο
485€

Πως θα σας φαινόταν αν σας έλεγα ότι θα μπορούσατε να μην πληρώσετε ούτε ένα ευρώ για τα παραπάνω και να είστε νόμιμοι;

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να γνωρίσουμε τι είναι το ΕΕΛΛΑΚ.

Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα

Η ΕΕΛ/ΛΑΚ ιδρύθηκε το 2008 από 25 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και Τεχνολογικά Ιδρύματα. Η ΕΕΛ/ΛΑΚ είναι εταιρεία με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, έχει ως κύριο στόχο να συμβάλλει στην προώθηση και ανάπτυξη του ΕΛ/ΛΑΚ στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για το Ελεύθερο Λογισμικό και τα οφέλη χρήσης του. Ανάμεσα στους φορείς που συμμετέχουν είναι τα πιο πολλά ελληνικά ΑΕΙ, AΤΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα, ενώ για την υλοποίηση των δράσεων της η ΕΕΛ/ΛΑΚ θα βασιστεί στην συνεργασία και ενεργή συμμετοχή της ελληνικής κοινότητας χρηστών και δημιουργών(developers) ΕΛ/ΛΑΚ.

Πηγή: www.ellak.gr

Με άλλα λόγια το «ίδιο» λογισμικό που αγοράζουμε υπάρχει και σε έκδοση ανοιχτού κώδικα(δωρεάν) (Όχι freeware!). Το ζήτημα είναι αν παρέχει τις ίδιες υπηρεσίες που παρέχουν τα αντίστοιχα εμπορικά πακέτα;

Η απάντηση μπορεί να έρθει μόνο από τους ίδιους τους χρήστες καθώς αυτοί είναι που προσδιορίζουν τις ανάγκες που έχουν από τον υπολογιστή τους.

Η εφαρμογή OpenOffice. Αντίστοιχη του Microsoft office. Θα μπορούσατε να γλυτώσετε 250-300 ευρώ και να έχετε μια σουίτα που κάνει ακριβώς τις ίδιες λειτουργίες και μάλιστα η σουίτα openoffice μπορεί να αποθηκεύει αρχεία συμβατά με το Ms-office.

Η εφαρμογή 7zip, πρόγραμμα συμπίεσης το οποίο είναι το ίδιο αξιόπιστο με τα εμπορικά και πάνω απ’ όλα συμβατό με πολλές από τις εμπορικές εφαρμογές (winzip, winrar, κλπ). Γιατί λοιπόν να μην έχετε μια εφαρμογή συμπίεσης ΔΩΡΕΑΝ και νόμιμη πάνω απ΄όλα;

Η εφαρμογή thunderbird είναι ένα πρόγραμμα διαχείρησης και αποστολής e-mail. Συνεργάζεται άψογα με όλες τους mail server, ενώ διαθέτει όλες τις βασικές λειτουργίες που έχουν και τα εμπορικά προγράμματα (outlook express, outlook, κλπ)

Μπαίνετε στο Internet χρησιμοποιώντας τον Mozilla? Τότε χρησιμοποιείτε μια από τις εφαρμογές ανοιχτού κώδικα. Για την περιήγησή σας στο internet μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια πληθώρα δωρεάν browser όπως (Opera, Safari, κλπ) αλλά ο Mozilla είναι (κατά τη γνώμη του συντάκτη) από τους πιο λειτουργικούς και λιγότερο απαιτητικούς σε πόρους συστήματος.

Λειτουργικό σύστημα Windows? Αν δεν έχετε ειδικές εφαρμογές για να τρέξουν όπως εμπορικές εφαρμογές η εφαρμογές διαχείρισης οι οποίες απαιτούν την ύπαρξη λειτουργικού Windows, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας και με linux ubuntu (κατά προτίμηση). Πλεονεκτήματα του linux? Δεν «κολλάει», δεν «μπουκώνει» τον υπολογιστή, και κάνει καλύτερη διαχείριση μνήμης. Αν λοιπόν πρόκειται να εγκαταστήσετε ειδικές εφαρμογές, ΡΩΤΗΣΤΕ αν είναι συμβατές με linux.

για το τέλος, αφήσαμε το συμπαθέστατο Gimpp. Λίγοι το ξέρουν αλλά όσοι το γνωρίσουν δεν το αποχωρίζονται. Είναι η ελεύθερη έκδοση του γνωστού Photoshop (πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας). Σίγουρα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το photoshop για έναν επαγγελματία, αλλά για τον απλό χρήστη που θα χρειαστεί να κάνει μια μικροεπεξεργασία εικόνας στο γραφείο του είναι ότι πρέπει.

Γιατί λοιπόν να ρισκάρουμε με παράνομο λογισμικό, ενώ έχουμε τόσες εναλλακτικές; Η εταιρεία ΕΛΛΑΚ και τα πανεπιστήμια, ΤΕΙ, και άλλα ιδρύματα έχουν σχηματίσει μια κοινότητα στην οποία μπορεί να συμμετέχει ο καθένας και να βελτιώνει τα υπάρχοντα προγράμματα.

Το παράνομο λογισμικό είναι μεν δωρεάν αλλά δεν παύει να είναι παράνομο. Εκτός του κινδύνου για πρόστιμο, ένας σημαντικός παράγοντας για να μην έχετε παράνομο λογισμικό είναι ότι δεν έχετε καμία υποστήριξη σε περίπτωση προβλήματος.

Χατζηγεωργίου Γιώργος
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε
Μεταπτυχιακός Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής – «Συστήματα Υπολογιστών» του Πανεπιστημίου Μακεδονία

www.getcert.gr