Ηλεκτρονικό πόθεν έσχες για όλους τους φορολογουμένους

Ηλεκτρονικό πόθεν έσχες ρίχνει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ώστε με το πάτημα ενός κουμπιού δηλωθέντα εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία να διασταυρώνονται αναδεικνύοντας ασυμφωνίες οι οποίες θα υποδεικνύουν τους στόχους των ελέγχων. Σταδιακά η ΓΓΠΣ θα δημιουργήσει ηλεκτρονικό προφίλ για το σύνολο των φορολογουμένων, στο οποίο θα καταγράφονται εισοδήματα, ακίνητα, αυτοκίνητα και περιουσιακά στοιχεία πολυτελούς διαβίωσης όπως πισίνες και σκάφη αναψυχής, ώστε ο e-έλεγχος να κλείνει κάθε παράθυρο δήλωσης στην Εφορία εισοδημάτων αναντίστοιχων με τον τρόπο διαβίωσης.
Αυτές τις ημέρες η ΓΓΠΣ, όπως προκύπτει από τη συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ» ο επικεφαλής της Διομήδης Σπινέλλης, τρέχει με την περαίωση καθώς μέχρι την Τρίτη θα πρέπει να έχει αποστείλει 1.407.000 σημειώματα για 4.891.432 ανέλεγκτες χρήσεις. Ο κ. Σπινέλλης καθησυχάζει ότι η συμμετοχή, ή μη, στην περαίωση δεν επηρεάζει τα κριτήρια των ελέγχων και εμφανίζεται αισιόδοξος για την ανταπόκριση των φορολογουμένων. Τις δύο πρώτες ημέρες 9.000 φορολογούμενοι κατέβαλαν σχεδόν10 εκατ. ευρώ προκαταβολή περαίωσης.
Τι πήγε στραβά με την περαίωση και προκλήθηκε τόση αναστάτωση στους φορολογουμένους;
Την εβδομάδα που μας πέρασε ανατρέξαμε σε στοιχεία της περασμένης δεκαετίας και με αυτόματο τρόπο εκδώσαμε σημειώματα για 1.407.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα και 4.891.432 χρήσεις. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, προσπαθήσαμε μέσω μιας πρωτοποριακής διαδικασίας οι περισσότεροι να μπορούν να πληρώσουν κατευθείαν σε τράπεζα χωρίς να χρειαστεί να επισκεφθούν τη ΔΟΥ. Είναι φυσικό σε μιας τέτοιας έκτασης δράση να υπάρχουν περιπτώσεις όπου φορολογούμενοι δεν θυμούνται εκκρεμότητες που είχαν δημιουργηθεί πριν από πολλά χρόνια, καθώς και κάποιες αστοχίες οι οποίες πάντα προβάλλονται στα μέσα ενημέρωσης διότι αποτελούν είδηση.
Στείλατε όμως εκκαθαριστικά ακόμα και σε μακαρίτες, ενώ πολλοί φορολογούμενοι διαμαρτύρονται ότι οι υπολογισμοί που έχετε κάνει είναι λάθος. Αδυναμίες του συστήματος;
Στείλαμε εκκαθαριστικά στους νόμιμους κληρονόμους, όπως έπρεπε να κάνουμε σύμφωνα με τον νόμο, καθώς και σε κάποιους των οποίων ο θάνατος δεν είχε δηλωθεί από τους συγγενείς τους. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι εξαιρέσαμε πάνω από 1.500 φορολογουμένους που απεβίωσαν χωρίς κληρονόμο.
Διαβάζω τις απαντήσεις που στέλνουμε σε φορολογουμένους που διαμαρτύρονται για λανθασμένους υπολογισμούς. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων η διαμαρτυρία προέρχεται από παρεξήγηση του περίπλοκου, είναι η αλήθεια, νομικού πλαισίου της διαδικασίας και όχι σε λανθασμένο υπολογισμό.
Παράλληλα, άργησε και η αποστολή του λογισμικού για τις διορθώσεις από τις εφορίες.Πήγαιναν οι φορολογούμενοι και δεν μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά τους.
Σε μια δράση η οποία υλοποιήθηκε υπό μεγάλη χρονική πίεση, δώσαμε προτεραιότητα στην εκτύπωση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων προκειμένου αυτά να ταχυδρομηθούν και να παραδοθούν έγκαιρα στους φορολογουμένους. Το λογισμικό των διορθώσεων, για τις οποίες η προθεσμία λήγει αργότερα- στο τέλος του μήνα- εκτιμώ ότι θα είναι εγκατεστημένο σε όλες τις ΔΟΥ στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.
Δεδομένου ότι η περαίωση είναι προαιρετική,αν ο φορολογούμενος πετάξει στα σκουπίδια το ειδοποιητήριο,μήπως μπει σε καμια μαύρη λίστα και τον κυνηγάει η Εφορία;
Δεν στοιχειοθετείται με κανένα τρόπο η εντύπωση ότι όσοι δεν υπαχθούν θα έχουν άμεσες επιπτώσεις ή θα δεχθούν άμεσα ελέγχους. Είναι προφανές ότι το ελεγκτικό έργο μετά το πέρας των προθεσμιών της περαίωσης θα τεθεί σε κανονική λειτουργία βάσει του νέου πλαισίου στοχευμένων ελέγχων, στη βάση διασταυρώσεων στοιχείων και κριτηρίων επικινδυνότητας φοροδιαφυγής. Η συμμετοχή, ή μη, στην περαίωση δεν επηρεάζει τα κριτήρια των ελέγχων.
Πόσα εκκαθαριστικά έχετε στείλει μέχρι σήμερα, πόσα θα σταλούν συνολικά και πότε θα ολοκληρωθεί η αποστολή;
Μέχρι την Πέμπτη είχαμε στείλει 803.000 εκκαθαριστικά. Υπολογίζουμε μέχρι την Τρίτη να έχει ολοκληρωθεί η αποστολή των εκκαθαριστικών όλων των φυσικών προσώπων και μέχρι την Πέμπτη, και των νομικών προσώπων.
Ανταποκρίνονται οι φορολογούμενοι, μπαίνει χρήμα στα ταμεία του Δημοσίου;
Υπάρχει σαφέστατα μεγάλη ανταπόκριση. Αναφέρω ενδεικτικά ότι τις δύο πρώτες ημέρες έσπευσαν να πληρώσουν περίπου 9.000 φορολογούμενοι, καταβάλλοντας κοντά στα 10 εκατ. ευρώ.
Μετά την εκπνοή της προθεσμίας για υπαγωγή στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, να αναμένονται και πάλι κατασχέσεις ακινήτων; Πόσα έχουν κατασχεθεί μέχρι σήμερα;
Η ομάδα εργασίας που δουλεύει εντατικά στο υπουργείο Οικονομικών για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών χρησιμοποιεί διάφορες μεθόδους για να κινητοποιήσει τους οφειλέτες, μία από αυτές περιλαμβάνει τα μέτρα που σχετίζονται με τα ακίνητα. Περιληπτικά, σε τέσσερις δράσεις της ομάδας που ολοκληρώθηκαν το τελευταίο τρίμηνο εντοπίστηκαν 1.920 οφειλέτες με οφειλές 64 εκατ. ευρώ και ακίνητη περιουσία 1,2 δισ. ευρώ. Από αυτούς 470 εξόφλησαν άμεσα, 220 εντάχθηκαν σε ρυθμίσεις και για τους λοιπούς μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 131 εντολές κατάσχεσης, έχουν εκτελεστεί 87 και έχουν εκδοθεί 11 προγράμματα πλειστηριασμού.
Μετά την περαίωση, τι;
Η δουλειά μας, όπως γνωρίζετε, δεν σταματάει ποτέ. Μέχρι τα τέλη του έτους έχουμε προγραμματίσει να βεβαιώσουμε 150 εκατ. ευρώ από το ΕΤΑΚ (κλείνοντας μια εκκρεμότητα που κληρονομήσαμε από το 2009), 200 εκατ. ευρώ από τον φόρο ακίνητης περιουσίας και να στείλουμε 6 εκατ. ειδοποιητήρια τελών κυκλοφορίας. Παράλληλα υλοποιούμε 28 νέες δράσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τον δραστικό περιορισμό της κακοδιαχείρισης και της διαφθοράς στο Δημόσιο. Σε αυτές τις δράσεις περιλαμβάνονται η κάρτα συλλογής αποδείξεων, καινούργιες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, οι στοχευμένοι έλεγχοι, η προσφορά νέων διαδραστικών καναλιών επικοινωνίας, η ηλεκτρονική παρακολούθηση της απόδοσης των ΔΟΥ και των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο πλήρης και ουσιαστικός ηλεκτρονικός έλεγχος των δηλώσεων πόθεν έσχες και η Ενιαία Αρχή Πληρωμής των δημοσίων υπαλλήλων.

ΠΗΓΗ: Τα Νέα