Οκτώ ρυθμίσεις για ελέγχους, έσοδα

Ανατροπές στον φοροελεγκτικό και φοροεισπρακτικό μηχανισμό με καταργήσεις εφοριών και τελωνείων αλλά και απολύσεις επίορκων υπαλλήλων, νέο σχέδιο για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών και πρόσθετα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής θα περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που κατατίθεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, με καθυστέρηση τουλάχιστον δύο μηνών.
Το νομοσχέδιο, που καταρτίζεται με βάση τις προτάσεις των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ, προβλέπει μεταξύ άλλων:
1. Κατάργηση περίπου 100 εφοριών και τελωνείων σε όλη τη χώρα. Οι υπάλληλοι των υπηρεσιών που θα καταργηθούν ή συγχωνευτούν θα μετακινηθούν σε μεγαλύτερες ΔΟΥ. Η ουσιαστική ελεγκτική δουλειά θα γίνεται από 13 περιφερειακά κέντρα, τα οποία θα αναλάβουν τους φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους, καθώς και τη βεβαίωση και την είσπραξη όλων των εσόδων του κράτους. Τα περιφερειακά κέντρα θα εστιάζουν σε ομάδες υπόπτων φοροδιαφυγής, έναντι των οποίων θα διενεργούν εξονυχιστικούς ελέγχους.
2. Καθιέρωση αυστηρού συστήματος αξιολόγησης των εφοριακών και τελωνειακών με την επιβολή αυστηρών πειθαρχικών ποινών, οι οποίες θα ξεκινούν από μεταθέσεις, καθαιρέσεις, διαθεσιμότητες, περικοπές αμοιβών και θα φτάνουν στην απόλυση υπαλλήλων που εμπλέκονται σε υποθέσεις υπόγειων συναλλαγών, δωροδοκιών και άλλων παραπτωμάτων.
3. Αντικειμενικό σύστημα ελέγχου των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.
4. Αύξηση του χαμηλού ΦΠΑ στο 13% από 11% από την 1η Ιανουαρίου 2011. Η νέα αύξηση επιβαρύνει τρόφιμα, χυμούς, εμφιαλωμένα νερά, αναψυκτικά, κόμιστρα ταξί, τιμολόγια ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, φυσικό αέριο, υπηρεσίες υδραυλικών, ηλεκτρολόγων, ελαιοχρωματιστών κ.λπ. που αφορούν συντήρηση παλαιών κατοικιών, σερβιριζόμενα αγαθά (πλην αλκοόλ) σε καφενεία, εστιατόρια και ταβέρνες. Ταυτόχρονα αυξάνεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στο 6,5% από 5,5%, στον οποίο «μετακομίζουν» τα φάρμακα και η διαμονή σε ξενοδοχεία.
5. Μείωση από τη χρήση του 2011 του συντελεστή φορολογίας των αδιανέμητων κερδών στο 20% από 24%.
6. Αυξήσεις στα τσιγάρα. Εχει κλειδώσει η αύξηση του πάγιου φόρου από το 10% στο 20% και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης θα υποχωρήσει στο 65% από 67% σήμερα.
7. Αναστολή για 2 χρόνια της εφαρμογής του «πόθεν έσχες» για την αγορά πρώτης κατοικίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί αναδρομικά από τις 23 Απριλίου 2010, ημερομηνία εφαρμογής του τελευταίου φορολογικού νόμου που ενεργοποιεί το «πόθεν έσχες» για την πρώτη κατοικία από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο. Το μέτρο εξετάζεται να ισχύει για αγορά πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ.
8. Εγκατάσταση του ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης των εισροών – εκροών στα πρατήρια καυσίμων. Από την 1η Ιανουαρίου αλλάζει ο τρόπος προμήθειας του πετρελαίου θέρμανσης από τους εμπόρους, καθώς θα γίνεται στην ίδια τιμή που πωλείται, δηλαδή με τον χαμηλό φόρο.

ΠΗΓΗ: Έθνος