Οχι σε νέους φόρους και περικοπές μισθών. Μαχαίρι σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ

Όχι άλλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, όχι άλλες αυξήσεις σε φορολογία, τώρα θα πρέπει να μπει μαχαίρι στο σκληρό πυρήνα του δημοσιονομικού προβλήματος.
Τα παραπάνω ανέφερε  χθες ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, πρώην διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος, τ. αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και σύμβουλος του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της διάλεξης που έδωσε στο Μέγαρο Μουσικής -που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών-,  με θέμα «δημοσιονομική εξυγίανση και χρηματοοικονομική σταθερότητα».
«Δεν είναι εφικτή η ανώδυνη αντιμετώπιση ενός προβλήματος δεκαετιών», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδήμος σημειώνοντας : «Αν δεν επιτευχθεί μόνιμη δημοσιονομική εξυγίανση, δεν θα εξασφαλισθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα».
Όπως είπε, και τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. παραδέχονται ότι έχει συντελεστεί πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις ?όπως για παράδειγμα  στο ασφαλιστικό-,  όμως οι αγορές δεν έχουν ακόμη πειστεί ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί στο σύνολό του, γεγονός που αποτυπώνεται και στα spread  των ομολόγων.
Οι αγορές ανησυχούν σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς και με τους κινδύνους για περαιτέρω οικονομική υποχώρηση σε ό,τι αφορά το ύψος του δημοσίου χρέους και τη δυσκολία αναχρηματοδότησής του.
Θεωρώ όμως ότι το πρόβλημα υπερεκτιμάται από τις αγορές, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδήμος, υπογραμμίζοντας ότι η αναδιάρθρωση ούτε αναγκαία, ούτε αναπόφευκτη είναι. Ωστόσο σημείωσε ότι δεν  μπορεί να αποκλεισθεί ότι ορισμένοι κίνδυνοι θα υλοποιηθούν.
«Η πορεία μας προς την εξυγίανση δεν θα είναι εύκολη και σύντομη. Χρειάζονται γενναία μέτρα για την περιστολή του χρέους. Η δημοσιονομική εξυγίανση απαιτεί δύσκολες αποφάσεις και ακόμη δυσκολότερες ενέργειες.
»Οι αποφάσεις που πάρθηκαν  μέχρι σήμερα ήταν πολιτικά θαρραλέες. Τα επόμενα βήματα θα είναι δύσκολα. Έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια μείωσης μισθών και συντάξεων, όπως και αύξησης φορολογικών συντελεστών. Οι πολιτικές επιλογές πλέον πρέπει να αγγίξουν το σκληρό πυρήνα του δημοσιονομικού προβλήματος που οφείλεται στη σπατάλη και αναποτελεσματικότητα. Τα επόμενα βήματα θα πρέπει να είναι η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ, η μείωση δημόσιων οργανισμών, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας», τόνισε  ο κ. Παπαδήμος.

Υπογράμμισε ότι πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιη η κατανομή του κόστους δημοσιονομικής προσαρμογής για να αποφευχθούν κοινωνικές εντάσεις.
«Όλοι πρέπει να πράξουν το καθήκον τους με ενότητα στην κοινή προσπάθεια αναδιάρθρωσης και ανόρθωσης της οικονομίας. Δεν έχουμε δικαίωμα να αποτύχουμε, τόσο για τη χώρα μας, όσο και για την Ευρώπη».
Σημείωσε πως είναι στη σωστή κατεύθυνση οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου  από τις τράπεζες, αφού αποτελούν προϋπόθεση για να αποκτήσουν πρόσβαση στις αγορές, ωστόσο τόνισε πως είναι απαραίτητη και η δημοσιονομική εξυγίανση για να μειώσουν την εξάρτηση τους από την ΕΚΤ.

ΠΗΓΗ: Ημερησία