Πώς πλούτιζε ο «νεκροθάφτης» των επιχειρήσεων

Πριν από λίγους μήνες ο Κλάους Χούμπερτ Γκοργκ διαβεβαίωνε ότι η διαχείριση της χρεοκοπίας της γερμανικής αλυσίδας πολυκαταστημάτων Karstadt θα ήταν η τελευταία του μεγάλη δουλειά. Στόχος του, έλεγε, ήταν να βγει στη σύνταξη και να ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τη φροντίδα του κήπου του στο σπίτι του στην Κολωνία. Και γιατί όχι, αφού η αμοιβή συνολικά για τον ίδιο και το γραφείο του αγγίζει τα 43 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Γερμανός δικηγόρος είναι μια από τις αποκαλούμενες «ύαινες» που αναλαμβάνουν να διαχειριστούν τη διαδικασία χρεοκοπίας μιας επιχείρησης και, σπανίως, να τη διασώσουν. Η αμοιβή τους είναι πάντοτε αστρονομική.
Ωστόσο ο 70χρονος ίσως αναγκαστεί να αφήσει για λίγο σε αναμονή τα όνειρα περί συνταξιοδότησης, καθώς επτά από τους μικρούς πιστωτές της Karstadt υπέβαλαν στο δικαστήριο ένσταση για την υπέρογκη αμοιβή του. Για την ιστορία, πάντως, οι μεγάλοι πιστωτές, όπως τράπεζες, προμηθευτές, εργαζόμενοι αλλά και το ίδιο το κράτος, είχαν δώσει λευκή επιταγή στον Γκοργκ να προχωρήσει στην εκτίμηση της περιουσίας του ομίλου και άρα στο ποσοστό που αναλογούσε στον ίδιο. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι το συνολικό κόστος της μητρικής εταιρείας Arcanor για τη διαδικασία πτώχευσης θα φτάσει τα 100 εκατ., μαζί με τα δικαστικά έξοδα και τελικά οι πιστωτές θα πάρουν μόνο 60 εκατ. Μεγάλος χαμένο το κράτος, που έχει και το μεγαλύτερο μερίδιο σε ανείσπρακτες οφειλές.
Προκλητική
Η αμοιβή του Γκοργκ φαντάζει προκλητική, τη στιγμή που η εταιρεία δεν διελύθη στα εξ ων συνετέθη, αλλά -με τη δική του βοήθεια- προσπαθεί να ορθοποδήσει και πάλι, και οι υπάλληλοί της δεν λαμβάνουν επιδόματα και δώρα για να… συνεισφέρουν με τον δικό τους τρόπο. Επίσης τα 43 εκατ. δεν είναι το οριστικό ποσό αφού παράλληλα ο δικηγόρος απασχολήθηκε και με άλλες υποθέσεις της Arcanor, όπως την πώληση της συμμετοχής της στα ταξιδιωτικά γραφεία Thomas Cook.
Ο Γκοργκ επιμένει ότι για την υπόθεση Karstadt του αναλογούσαν 50 εκατ. ευρώ, αλλά έκανε καλύτερη τιμή στους πιστωτές γιατί δεν ήθελε να προκαλεί με την αμοιβή του σε περίοδο οικονομικής κρίσης.

ΠΗΓΗ: Έθνος