Ποιοι φόροι αλλάζουν το 2011

Ριζικές αλλαγές στη φορολογία αλλά και αναστολή του πόθεν έσχες για την αγορά πρώτης κατοικίας φέρνει το 2011. Οι αλλαγές θα περιλαμβάνονται στις διατάξεις του νομοσχεδίου «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας» του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο συζητείται σήμερα το απόγευμα στο υπουργικό συμβούλιο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα περιέχει διατάξεις για την αύξηση του ΦΠΑ από το 11% στο 13%, τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων, την αναβολή για έναν ακόμη χρόνο του νέου φόρου υπεραξίας στις μετοχές και την απαλλαγή από έλεγχο «πόθεν έσχες» της αγοράς πρώτης κατοικίας.
Επίσης στο νομοσχέδιο θα μπουν πιθανότατα και οι αναπροσαρμογές στη φορολογία του καπνού που θα οδηγήσουν σε νέες αυξήσεις στις τιμές των τσιγάρων. Εξάλλου, μέχρι αργά χθες το βράδυ αποτελούσε ερωτηματικό αν θα συμπεριληφθεί η διάταξη για τη μείωση των τελών ταξινόμησης κατά 50% και την αύξηση του ορίου εργοστασιακής τιμολογιακής αξίας, πάνω από το οποίο επιβάλλεται ο φόρος πολυτελείας.
Πιο αναλυτικά, οι αλλαγές στη φορολογία που θα επέλθουν από την 1η Ιανουαρίου του 2011 είναι οι ακόλουθες:
Στο μέτωπο του ΦΠΑ κύμα ανατιμήσεων σε δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες φέρνει η αύξηση του χαμηλού ΦΠΑ στο 13% από 11%.
Τα προϊόντα
Η νέα αύξηση επιβαρύνει τρόφιμα, χυμούς, εμφιαλωμένα νερά, αναψυκτικά, κόμιστρα ταξί, τιμολόγια ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, φυσικό αέριο, υπηρεσίες υδραυλικών, ηλεκτρολόγων, ελαιοχρωματιστών κ.λπ. που αφορούν συντήρηση παλαιών κατοικιών, σερβιριζόμενα αγαθά (πλην αλκοόλ) σε καφενεία, εστιατόρια, ταβέρνες, παροχή υπηρεσιών από καλλιτέχνες, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα.
Η αύξηση του χαμηλού συντελεστή στο 13% συμπαρασύρει ανοδικά τον μειωμένο συντελεστή που αυξάνεται από 5,5% σε 6,5%. Στον μειωμένο συντελεστή «μετακομίζουν» από την 1η Ιανουαρίου φάρμακα και διαμονή σε ξενοδοχεία, γεγονός που οδηγεί στη μείωση των τιμών τους.
Αμετάβλητος παραμένει ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ 23% που επιβάλλεται στα περισσότερα αγαθά (ένδυση, υπόδηση, αυτοκίνητα, καύσιμα, οινοπνευματώδη ποτά, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα, ακίνητα κ.ά.).
Στην αγορά κατοικίας χωρίς έλεγχο του «πόθεν έσχες» θα είναι για δύο χρόνια η αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας μέχρι 120 τετραγωνικά μέτρα και μέχρι ποσού 200.000 ευρώ. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα αναθερμάνει την αγορά ακινήτων, όπου εντοπίζονται πάνω από 150.000 αδιάθετες νεόδμητες κατοικίες. Πιθανότατα το μέτρο θα ισχύσει αναδρομικά από τις 23 Απριλίου 2010.
Με το νομοσχέδιο μειώνεται από τη χρήση του 2011 ο συντελεστής φορολογίας των αδιανέμητων κερδών στο 20% από 24% που είναι σήμερα.
Αναβάλλεται για έναν ακόμη χρόνο ο νέος φόρος υπεραξίας στις μετοχές.
Επιπρόσθετα οι προωθούμενες αλλαγές στη φορολογία του καπνού θα έχουν ως αποτέλεσμα να σημειωθούν νέες αυξήσεις τιμών στα τσιγάρα κατά 0,10 με 0,20 ευρώ το πακέτο. Τέλος η μείωση του τέλους ταξινόμησης, όποτε κι αν θεσμοθετηθεί, θα φθάνει στο 50% για Ι.Χ. έως 2.000 κυβικά.

ΠΗΓΗ: Έθνος