Ακίνητα στο σφυρί για χρέη στην Εφορία

Στο σφυρί απειλεί να βγάλει το υπουργείο Οικονομικών τα ακίνητα 772 ιδιοκτητών σε Φιλοθέη, Παλαιό Ψυχικό, Εκάλη, Νέα Ερυθραία, Βούλα, Βουλιαγμένη, Πανόραμα και Καλαμαριά. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι πιάστηκαν στην απόχη των διασταυρώσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) με ληξιπρόθεσμες οφειλές 12,5 εκατ. ευρώ την ώρα που μόνο η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους έφτανε τα 1,162 δισ ευρώ. Με ειδοποιητήρια που θα λάβουν εντός των ημερών θα καλούνται να εξοφλήσουν ή τουλάχιστον να ρυθμίσουν τις οφειλές τους έως τις 15 Δεκεμβρίου. Στην αντίθετη περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει κατασχέσεις ακινήτων και πλειστηριασμούς για να εισπράξει τα χρωστούμενα.
Τα νέα λαβράκια μεγαλοϊδιοκτητών ακινήτων με μεγάλες ληξιπρόθεσμες οφειλές προέκυψαν ύστερα από ακόμα μία διασταύρωση στοιχείων που «έτρεξε» η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για φορολογουμένους που έχουν από τη μία μεγάλη ακίνητη περιουσία (σε επιλεγμένα ακριβές περιοχές κατοικίας με τιμή ζώνης άνω των 2.500 ευρώ) και από την άλλη ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 1.000 ευρώ.
Από τις διασταυρώσεις προέκυψαν: 304 οφειλέτες με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 4,5 εκατ. ευρώ οι οποίοι την ίδια ώρα είναι ιδιοκτήτες ακινήτων στη Φιλοθέη και στο Παλαιό Ψυχικό, με συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 454,1 εκατ. ευρώ.
148 οφειλέτες με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 3,6 εκατ. ευρώ και ακίνητα στην Εκάλη και τη Νέα Ερυθραία. Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους φτάνει στα 222,7 εκατ. ευρώ.
245 οφειλέτες με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 3,4 εκατ. ευρώ, με ακίνητα στη Βούλα και τη Βουλιαγμένη, συνολικής αξίας 350 εκατ. ευρώ.
75 οφειλέτες με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 1 εκατ. ευρώ οι οποίοι κατέχουν την ίδια ώρα ακίνητα αξίας 135 εκατ. ευρώ στο Πανόραμα και την Καλαμαριά, στη Θεσσαλονίκη. Οσοι φορολογούμενοι οφείλουν πάνω από 10.000 ευρώ θα λάβουν εντός των ημερών ραβασάκι από τη ΓΓΠΣ με το οποίο θα καλούνται να εξοφλήσουν μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Μετά τις 15 το υπουργείο Οικονομικών προειδοποιεί ότι θα κινηθεί κατά προτεραιότητα διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών αυτών, συμπεριλαμβανόμενου πλειστηριασμού.
Ελεύθεροι επαγγελματίες
Στο στόχαστρο των διασταυρώσεων, πέραν των μεγαλοϊδιοκτητών- μεγαλοοφειλετών μπαίνουν και επαγγελματικές ομάδες με γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς να παίρνουν σειρά. Μέχρι σήμερα η ΓΓΠΣ έχει ολοκληρώσει διασταυρώσεις για συμβολαιογράφους και προμηθευτές νοσοκομείων ενώ έδωσε στη δημοσιότητα και τα αποτελέσματα της τελευταίας διασταύρωσης στοιχείων για φαρμακοποιούς. Πραγματοποίησε διασταύρωση από τη βάση δεδομένων των φαρμακείων που τηρεί, με το αρχείο οφειλετών με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η διασταύρωση ανέδειξε 235 οφειλέτες με βεβαιωμένες οφειλές, συνολικού ποσού 5,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 4,1 εκατ. ληξιπρόθεσμες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας μόνο οφειλέτης χρωστά τα 2,1 εκατ. ευρώ.
Στους φαρμακοποιούς με ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν αποσταλεί επιστολές- προσκλήσεις για εξόφληση των χρεών τους μέχρι τις 18 Νοεμβρίου. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας, 122 είχαν εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, καταβάλλοντας 400 εκατ. ευρώ και 50 προχώρησαν σε ρυθμίσεις των οφειλών τους καταβάλλοντας για την πρώτη δόση 100 εκατ. ευρώ (από σύνολο ληξιπρόθεσμου κεφαλαίου 800 εκατ. ευρώ). Για τους υπόλοιπους 63 φαρμακοποιούς που γύρισαν την πλάτη στην Εφορία δρομολογούνται κατά προτεραιότητα διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης.

ΠΗΓΗ: Τα Νέα