Φόροι: Τι αλλάζει σε ΦΠΑ, ΙΧ, τσιγάρα, ακίνητα, επιχειρήσεις, εφορίες

Ερχονται μειώσεις στα τέλη ταξινόμησης των αυτοκινήτων, στις τιμές των φαρμάκων και των ξενοδοχείων και αυξήσεις σε τσιγάρα, προϊόντα διατροφής, εισιτήρια μέσων μεταφοράς και λογαριασμούς ρεύματος. Παράλληλα αναστέλλεται το πόθεν έσχες για την αγορά πρώτης κατοικίας για μία διετία. Οι ρυθμίσεις για τις ανακατατάξεις στη φορολογία θα περιέχονται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή εντός της επόμενης εβδομάδας το υπουργείο Οικονομικών. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπεται και η κατάργηση 80 Εφοριών, αλλά και τελωνείων σε ολόκληρη την Ελλάδα, όπως έχει εξαγγείλει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Στη συνέχεια, και πιθανότατα στις αρχές Ιανουαρίου, σειρά θα πάρει το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στις βασικότερες διατάξεις του νομοσχεδίου θα προβλέπονται τα ακόλουθα:
Από 1ης Ιανουαρίου ο συντελεστής 11% ανεβαίνει στο 13% και έτσι θα προκύψουν αυξήσεις στα είδη διατροφής (κρέατα, γαλακτοκομικά, πουλερικά, ψάρια, λαχανικά, φρούτα, αβγά, ξηροί καρποί κ.ά.), τα αναψυκτικά, τα εμφιαλωμένα νερά, τα σερβιριζόμενα φαγητά, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου και στα κόμιστρα των ταξί. Υπολογίζεται ότι η άνοδος του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% θα έχει ως αποτέλεσμα να πέσουν αυξήσεις στην αγορά από 1,5% έως και 2%. Παράλληλα ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ 5,5% που επιβαρύνει τις τιμές βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών καθώς και τα εισιτήρια του θεάτρου θα αυξηθεί στο 6,5%.
Αντίθετα, για τα φάρμακα και τη διαμονή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια προβλέπεται μετάταξή τους στον χαμηλό συντελεστή 6,5% από το 11% που βρίσκονται σήμερα.
Με στόχο την τόνωση της παραπαίουσας αγοράς αυτοκινήτου προωθείται η μείωση των τελών ταξινόμησης για τα μικρά και μεσαίου κυβισμού ΙΧ και η αύξηση του ορίου εργοστασιακής τιμής πάνω από το οποίο επιβάλλεται ο φόρος πολυτελείας. Το πιο πιθανό σενάριο από αυτά που εξετάζουν αυτές τις ημέρες υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου προβλέπει τη μείωση των τελών ταξινόμησης έως και 50% για αυτοκίνητα που ο κυβισμός τους δεν ξεπερνά τα 2.000 ευρώ.
Εναλλακτικά εξετάζεται ένα μοντέλο κλιμακωτής μείωσης με μεγαλύτερα οφέλη για τα ΙΧ μικρού κυβισμού και χαμηλότερα για τα αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού.
Αν τελικά περάσει η εισήγηση για τη μείωση των τελών ταξινόμησης κατά 50% αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η φορολογική επιβάρυνση για παράδειγμα ενός ΙΧ 1.600 κυβικών εκατοστών που σήμερα έχει τέλος ταξινόμησης 3.800 ευρώ να μειωθεί στο μισό δηλαδή στα 1.900 ευρώ.
Το υπουργείο θα προχωρήσει σε αύξηση της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης των προϊόντων καπνού. Ετσι θα αυξηθεί ο πάγιος φόρος από 10% σε 20% με παράλληλη μικρή μείωση του ειδικού φόρου καπνού από 67% σε 65% προς όφελος του περιθωρίου κέρδους των περιπτεριούχων.
Οι ανακατατάξεις αυτές θα έχουν ως αποτέλεσμα να σημειωθούν νέες αυξήσεις τιμών στα τσιγάρα κατά 0,10-0,20 ευρώ το πακέτο.
Σε μείωση του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών των ανωνύμων εταιρειών από το 24% στο 20% προχωρά το οικονομικό επιτελείο.
Εξάλλου στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται διατάξεις για την κατάργηση 80 περίπου Εφοριών αλλά και ορισμένων τελωνείων. Το προσωπικό θα μεταταχθεί σε άλλες εφορίες.
Πρώτη κατοικία
Απαλλαγή από το «πόθεν έσχες»
Στην απαλλαγή της αγοράς πρώτης κατοικίας από το «πόθεν έσχες» για δύο έτη προχωρεί η κυβέρνηση. Εκτός απροόπτου θα ορίζεται ότι η απαλλαγή θα ισχύει για σπίτια μέχρι 120 τ.μ. Με τον φορολογικό νόμο προβλέπεται ότι από την 1η-1-2010 όλες οι δαπάνες των νοικοκυριών για την αποπληρωμή στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας και από τις 23-4-2010 όλα τα έξοδα για την αγορά ή την ανέγερση πρώτης κατοικίας θεωρούνται πλέον τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή λαμβάνονται υπόψη για τον τεκμαρτό προσδιορισμό των εισοδημάτων των φορολογουμένων. Αυτές οι διατάξεις θα καταργηθούν.

ΠΗΓΗ: Ημερησία