Νέο χαράτσι στα ακίνητα που ενοικιάζονται ή πωλούνται

Και νέο χαράτσι, από την υπουργό ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη, προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Πρόκειται για την έκδοση του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης για όσα ακίνητα πρόκειται να πωληθούν ή να ενοικιαστούν.
Από 9 Ιανουαρίου 2011 είναι υποχρεωτική η έκδοση ΠΕΑ στις παρακάτω περιπτώσεις:
1.     Σε περίπτωση αγοραπωλησίας κτιρίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δικαιοπραξία και να υπογραφούν τα οριστικά συμβόλαια.
2.     Σε περίπτωση νέων συμβάσεων μίσθωσης (και όχι ανανέωσης υφιστάμενων συμβάσεων μίσθωσης) ενιαίων κτιρίων άνω των 50 τ.μ.
Από 9 Ιουλίου 2011 είναι υποχρεωτική η έκδοση ΠΕΑ κατά τις νέες μισθώσεις τμημάτων κτιρίων, που έχουν αποκλειστική χρήση κατοικία και επαγγελματική στέγη και αποτελούν αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες.
Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να απευθυνθούν στους ενεργειακούς επιθεωρητές, των οποίων οι κατώτατες αμοιβές που έχουν οριστεί ? παρά το ό,τι η κυβέρνηση διατείνεται ότι θα τις καταργήσει- είναι:
·        ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ: 2,46 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο κόστος 185 ευρώ για το καθένα.
·        ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ: 1,23 ευρώ ανά τ.μ., με ελάχιστο κόστος 246 ευρώ για όλο το κτίριο.
·        ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΕΣ: 1,85 ευρώ ανά τ.μ., με ελάχιστο κόστος 246 ευρώ για κάθε μονοκατοικία.
·        ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ – ΛΟΙΠΟΙ ΧΩΡΟΙ: 3,07 ευρώ ανά τ.μ. για κάθε είδους κτίσματα πλην κατοικίας, με ελάχιστο κόστος 369 ευρώ για κάθε χώρο. Για το άνω των 1.000 τ.μ. τμήμα η αμοιβή μειώνεται σε 1,85 ευρώ ανά τ.μ.
·        Λέβητες & εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης πολυκατοικιών: 221-369 ευρώ.
·        Εγκαταστάσεις κλιματισμού κτιρίων άνω των 4 κλιμ. σωμάτων: 369-615 ευρώ.

ΠΗΓΗ: Ημερησία