Παροχή έκπτωσης σε επιχειρήσεις που προεξοφλούν τις εισφορές

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις συνεπείς σε ό,τι αφορά την καταβολή εισφορών επιχειρήσεις και σχέδιο για την αναδιάρθρωση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης σε συνάντησή του με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ και τους διοικητές του ΟΑΕΕ, Γεράσιμο Βουδούρη, και του ΙΚΑ, Ροβέρτο Σπυρόπουλο. Έκπτωση στο ύψος των εισφορών, μη εφαρμογή των μέτρων αναγκαστικής ρύθμισης…
απαλλαγή από αυξήσεις είναι μερικές από τις «ευκολίες», που θα παρασχεθούν στους συνεπείς επιχειρηματίες.

Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε η ΓΣΕΒΕΕ για την ενίσχυση του ΟΑΕΕ περιλαμβάνεται η επιβολή επασφάλιστρου ένα τοις χιλίοις επί του μηνιαίου τζίρου σε όλες τις επιχειρήσεις, ιδέα που το υπουργείο εξετάζει θετικά.

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Γ.Κουτρουμάνης χαρακτηρίζοντας εποικοδομητική και ειλικρινή τη συνάντηση, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Εργασίας εξετάζει την παραχώρηση έκπτωσης στις επιχειρήσεις οι οποίες θα προεξοφλούν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, ενώ ευνοϊκότερη θα είναι η αντιμετώπιση των συνεπών επιχειρήσεων.

Όπως ανέφερε ο κ. Κουτρουμάνης, το υπουργείο Εργασίας, αναγνωρίζει τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τόνισε ότι δεν θα εφαρμόζονται μέτρα αναγκαστικής ρύθμισης σε επιχειρήσεις που καταβάλουν τις τρέχουσες εισφορές και μέρος από τις εισφορές, που αφορούν προηγούμενη ρύθμιση.

Επίσης ανακοίνωσε ότι επιχειρήσεις οι οποίες είναι συνεπείς στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών τους θα απαλλάσσονται από τις αυξήσεις των εισφορών για μια τριετία.

Εν συνεχεία επανέλαβε, ότι θα υπάρξει μείωση κατά 10% από 2011 η οποία θα φθάσει ως το 25% των 2013, στις ασφαλιστικές εισφορές επιχειρήσεων που είναι συνεπείς και θα ενταχθούν στο σύστημα της ηλεκτρονικής παρακολούθησης εισόδου και εξόδου των εργαζομένων.

Η ρύθμιση θα συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την λειτουργία του ΣΕΠΕ που το υπουργείο Εργασίας θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τον ερχόμενο μήνα.

Ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι το Δημόσιο ανταποκρίνεται με συνέπεια στις υποχρεώσεις του, και έχει υλοποιηθεί η αρχή της διμερούς χρηματοδότησης με το 1/3 των εισφορών να καλύπτονται από το κράτος και το υπόλοιπο από τους ασφαλισμένους και τον ΟΑΕΕ.

Όπως είπε, εξετάζεται σχέδιο για την αναδιάρθρωση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, ώστε να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους και αναφέρθηκε στο μέτρο της προσωρινής σύνταξης η καταβολή της οποίας θα ξεκινά το αργότερο δυο μήνες μετά την υποβολή των δικαιολογητικών για την έκδοση της κύριας σύνταξης.

Από τους 832.000 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ οι 300.000 έχουν οφειλές τουλάχιστον για μια πενταετία είπε ο διοικητής του Οργανισμού Γ.Βουδούρης ο οποίος τόνισε ότι από τις 60.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση οι 56.000 έχουν πληρώσει την πρώτη δόση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βουδούρης είπε ότι οι μηνιαίες ανάγκες του Οργανισμού για την καταβολή των συντάξεων ανέρχονται σε 250 εκατ. ευρώ.

Κατά τη συνάντηση, η οποία σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δημήτρη Ασημακόπουλο αποτέλεσε την κορύφωση πολλών συναντήσεων, εξετάστηκε η δυνατότητα της βελτίωσης των ασφαλιστικών παροχών προς τους ασφαλισμένους και η διευκόλυνση των επιχειρήσεων για την αποπληρωμή των οφειλών τους στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία για την οποία ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας προέβη στην εκτίμηση ότι θα γίνει πιο δύσκολη κατά το 2011 και το 2012.

Οι προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ
Αναλυτικά, η ΓΣΕΒΕΕ έθεσε στον υπουργό τα εξής ζητήματα, καταθέτοντας σειρά προτάσεων:

– Ρύθμιση των παλαιών οφειλών μέσω διμηνιαίων δόσεων, που δεν θα υπερβαίνουν το 15% της τρέχουσας εισφοράς και θα εμφανίζονται διακριτά στην ταχυπληρωμή. Εναλλακτικά, εφάπαξ καταβολή των οφειλών ή παρακράτηση μέρους της σύνταξης (το πολύ για 5 έτη) όταν ο ασφαλισμένος θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

– Διακανονισμός του ατομικού ασφαλιστικού χρέους (οφειλών) για τις αδρανείς επιχειρήσεις, με αφαίρεση μέρους του οφειλόμενου ποσού.

– Ανάλογες ρυθμίσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν για οφειλές των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ. Επιπλέον, η ΓΣΕΒΕΕ τόνισε την ανάγκη καταβολής μέσω τραπεζικού λογαριασμού μόνο των εισφορών και του ΦΜΥ. Θα πρέπει να είναι απόλυτα προαιρετική η καταβολή της μισθοδοσίας.

– Επιβολή “επασφάλιστρου” σε ΟΛΕΣ τις επιχειρήσεις της τάξης 1‰ επί του τζίρου και για όλες τις εταιρικές μορφές (ατομικές, ΟΕ, ΑΕ, κλπ), προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες.

– Παροχή μπόνους συνέπειας για τους συνεπείς ασφαλισμένους

– Αποποινικοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, χωρίς χρηματικό όριο

– Αποκατάσταση της ισονομίας σε σχέση με τα άλλα Ταμεία που αφορά στους όρους συνταξιοδότησης για τους προ του 1983 ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ.

– Τακτική διμηνιαία παροχή πληροφόρησης του επιχειρηματία για διάφορα ζητήματα μέσω συνοδευτικού εντύπου με τη διμηνιαία αποστολή ταχυπληρωμών του ΟΑΕΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ, ο υπουργός από την πλευρά του, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις λόγω της οικονομικής κρίσης αναφέρθηκε στα παρακάτω σημεία:

– Αποδέχθηκε τη λογική της πρότασης της ΓΣΕΒΕΕ για όσους είναι συνεπείς στις τακτικές εισφορές και καταβάλλουν ένα ποσοστό (20%) επί της τρέχουσας εισφοράς για την αποπληρωμή παλαιών οφειλών.

– Προώθηση διάταξης για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η οποία θα κυμαίνεται από 10% το 2011 έως 25% το 2013 για όσες επιχειρήσεις είναι συνεπείς στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις και ενταχθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής ωραρίου εργασίας.

Επίσης, αναφέρει η Συνομοσπονδία, ο υπουργός αναφέρθηκε στην αναδιοργάνωση του ΟΑΕΕ για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους. «Ανέφερε το παράδειγμα της έκδοσης προσωρινής συνταξιοδοτικής απόφασης εντός 2 μηνών και την λειτουργία του Κοινωνικού ΚΕΠ για ασφαλιστικά και εργασιακά ζητήματα».

Τέλος, σε συνεννόηση με τον Διοικητή του ΟΑΕΕ, εξετάζεται η δυνατότητα προείσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών με την παροχή έκπτωσης σε όσους ασφαλισμένους το επιλέξουν.

18/1/2011
Πηγή: www.in.gr