ΦΠΑ σε δόσεις για όλους

Ενέσεις ρευστότητας στην αγορά που πλήττεται από την κρίση επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση διευκολύνοντας τις επιχειρήσεις στην καταβολή του ΦΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο προβλέπει την αποσύνδεση του χρόνου υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ από την πληρωμή του φόρου, μέτρο το οποίο εκτιμάται ότι θα δώσει «ανάσα» ρευστότητας στις επιχειρήσεις, αλλά και θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή του ΦΠΑ. Δύο είναι τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι:
1. Επαναφορά της ρύθμισης του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου με ορισμένες αλλαγές. Η νέα «έκδοση», σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιτρέπει την υποβολή της δήλωσης με παράλληλη προκαταβολή μέρους (π.χ. 30%) του φόρου και εξόφληση του υπολοίπου ποσού σε δόσεις. Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση Παπαθανασίου έδινε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης να καταβάλουν το 30% του οφειλόμενου ποσού και το υπόλοιπο 70% να το πληρώσουν σε δύο ίσες μηνιαίες δόσεις με προσαύξηση 1%.
2. Υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ, βεβαίωση του φόρου και καταβολή του φόρου σε δόσεις με προσαύξηση 1% για κάθε μήνα.
Σήμερα οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (κάθε μήνα για όσους τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας και κάθε τρίμηνο για όσους τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας του ΚΒΣ) υποχρεούνται να καταβάλουν ταυτόχρονα ολόκληρο το ποσό του ΦΠΑ που αναλογεί για τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη περίοδο.
Με τη νέα ρύθμιση που εξετάζεται, το υπουργείο Οικονομικών θα γνωρίζει εκ των προτέρων το ΦΠΑ που θα έχει να λαμβάνει κάτι που μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστό αφού χιλιάδες επιχειρήσεις λόγω της κρίσης και των έντονων προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν όχι μόνο καθυστερούν σημαντικά την καταβολή του ΦΠΑ αλλά πολλές φορές, ενώ τον εισπράττουν δεν τον αποδίδουν καθόλου και τον χρησιμοποιούν ως κεφάλαιο κίνησης για την τακτοποίηση άμεσων αναγκών. Μόνο τον περασμένο Οκτώβριο εντοπίστηκαν 68.000 επιχειρήσεις οι οποίες δεν είχαν υποβάλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ δηλώνοντας αδυναμία καταβολής του φόρου.
«Με τις αλλαγές στο καθεστώς απόδοσης του ΦΠΑ, θα ξέρουμε τουλάχιστον ποιος μας χρωστάει και πόσα και θα δίνουμε ένα χρονικό περιθώριο να μας τα αποδώσει» αναφέρει στην «Η» αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών. Στην περίπτωση πάντως που κάποια επιχείρηση δεν υποβάλει τη δήλωση ΦΠΑ, τότε το υπουργείο Οικονομικών θα επιβάλει εξοντωτικά πρόστιμα, πολλαπλάσια του οφειλόμενου φόρου. Η νέα ρύθμιση είναι πιθανόν να περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα.
Συμψηφισμός
Σύγχυση προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις από τη Βουλή του υφυπουργού Ανάπτυξης Π. Ρήγα για αμοιβαίο συμψηφισμό του ΦΠΑ, μεταξύ επιχειρήσεων και Δημοσίου. Από τον επόμενο μήνα, είπε ο υφυπουργός, το Δημόσιο σκοπεύει να βάλει τέλος στην πρακτική της καθυστερημένης επιστροφής του ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα της αγοράς που υφίσταται τις συνέπειες της βραδυπορίας, για αμοιβαίο συμψηφισμό των οφειλομένων.
«Είναι μία άδικη συμπεριφορά για τον ιδιώτη που πρέπει να διορθωθεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρήγας. Τα ποσά του ΦΠΑ που θα πρέπει να επιστρέψει το Δημόσιο εκτιμάται ότι ανέρχονται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ ενώ κύκλοι της κυβέρνησης σχολίαζαν με αφορμή το αλαλούμ που δημιουργήθηκε ότι «ήδη κάποιοι συμψηφισμοί με ΦΠΑ υπάρχουν», ενώ συμπλήρωναν: «Δεν υπάρχει σήμερα η υποδομή για περισσότερους συμψηφισμούς. Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα διευρύνουμε κατά το δυνατόν τη σχετική διαδικασία».

ΠΗΓΗ: Ημερησία