ΕΝΑΡΞΗ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ELENXIS

Friday January 21, 2011 12:00 PM


ΕΝΑΡΞΗ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ELENXIS

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΝΙΚΗΣ 5-7
10180 ΑΘΗΝΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ TΗΛ.: 210-3332551/2
FAX: 210-3332559
e-mail : press@minfin.gr
Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2011

Ανακοίνωση σχετικά με την έναρξη ελέγχων σε μεγάλες επιχειρήσεις με το σύστημα ELENXIS:

Ξεκινάει, Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, πιλοτικά σε μια σειρά από μεγάλες επιχειρήσεις η διενέργεια προσωρινών ελέγχων Φ.Π.Α. και λοιπών παρακρατούμενων φόρων με τη χρήση του νέου πληροφοριακού συστήματος ELENXIS. Η επιλογή των δέκα πρώτων υποθέσεων ελέγχου έγινε μέσω της ηλεκτρονικής στόχευσης του συστήματος ELENXIS, αξιοποιώντας τεχνικές ανάλυσης κινδύνου. Το αρχικό βήμα της διαδικασίας έγινε στις 14 Ιανουαρίου, όταν ελεγκτές του Διαπεριφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου (ΔΕΚ) Αθηνών, καθώς και ελεγκτές της Ε΄ Δ.Ο.Υ., Αθηνών έδωσαν στις μεγάλες επιχειρήσεις που επιλέχτηκαν δεκαήμερη προθεσμία αναμονής για εθελοντική συμμόρφωση. Σε μια χαρακτηριστική περίπτωση υποβλήθηκε στο μεσοδιάστημα περιοδική δήλωση Φ.Π.Α. και φόρος πάνω από 600 χιλιάδες ευρώ.

Η διενέργεια των προσωρινών ελέγχων υποστηρίζεται από το λογισμικό του ELENXIS με την χρήση υπηρεσιακών φορητών υπολογιστών. Μέσω φορητού υπολογιστή, οι ελεγκτές έχουν ασύρματη πρόσβαση στις βάσεις φορολογικών δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές έχουν στη διάθεσή τους πλήρη εικόνα για την ελεγχόμενη επιχείρηση, όπως τα πλήρη στοιχεία του φορολογικού μητρώου της, το ιστορικό παραβάσεων, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα αποτελέσματα διασταυρώσεων, την εικόνα των συμμετεχόντων σ’ αυτή φυσικών ή νομικών προσώπων, τα αριθμητικά και λοιπά δεδομένα των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί, τα βιβλία και τα στοιχεία που έχουν νόμιμα θεωρηθεί, τα οχήματα που έχει στην κυριότητά της η ελεγχόμενη επιχείρηση και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή.

Μέσω του συστήματος ELENXIS, αφού εντοπιστούν οι όποιες διαφορές φόρων, εκκαθαρίζονται οι κύριοι και πρόσθετοι φόροι, συντάσσονται εκθέσεις ελέγχου και καταλογιστικές πράξεις, απολογίζεται το ελεγκτικό έργο με το είδος και το ύψος των διαφορών και ανατροφοδοτείται η αποθήκη δεδομένων (data warehouse) του ELENXIS, ενημερώνοντας συνεχώς την εικόνα του φορολογούμενου με το ιστορικό ελέγχων του.

Τέλος, το σύστημα παρέχει στη διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών τη δυνατότητα συνεχούς παρακολούθησης της κατάστασης και της πορείας των διενεργούμενων ελέγχων.