Ποδαρικό με αυξήσεις επιτοκίων σε δάνεια, πιστωτικές κάρτες και καταθέσεις

Ήδη η Eurobank από χθες αύξησε κατά μισή μονάδα το επιτόκιο στα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές της κάρτες, ενώ προχώρησε και σε αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων στους τρεχούμενους λογαριασμούς φυσικών προσώπων μέχρι 0,25 της μονάδας. Επίσης σε αυξήσεις στα επιτόκια πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων από 0,25% – 0,35% της μονάδας έχουν προχωρήσει από το Δεκέμβριο οι τράπεζες Πειραιώς και Αγροτική.
Επαληθεύεται έτσι η Τράπεζα της Ελλάδος, που επανειλημμένα έχει ζητήσει από τους τραπεζίτες να μειώσουν τα επιτόκια στις καταθέσεις προθεσμίας, τα οποία διαμορφώνονται στα επίπεδα του 3,5%- 4%, για να μη χρειαστεί να προχωρήσουν σε αυξήσεις στα δάνεια.
Άμεσα αναμένεται να προχωρήσουν σε αυξήσεις στα επιτόκια στεγαστικών, καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών θα προχωρήσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες, ενώ ειδικά στη στεγαστική πίστη τα spread έχουν πάρει «φωτιά» και διαμορφώνονται πλέον στα επίπεδα του 3,5% με 4%.
Όπως σημειώνουν τα τραπεζικά στελέχη, οι αυξήσεις είναι αναπόφευκτες αφού σήμερα οι τράπεζες δανείζονται με πολύ υψηλότερα επιτόκια σε σχέση με αυτά που έχουν δανείσει τους πελάτες τους, ενώ πίεση δημιουργούν και τα επιτόκια καταθέσεων προθεσμίας τα οποία διατηρούνται πάνω από το 3,5%.
Μεγάλες είναι οι αυξήσεις στα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, καθώς τα spread της τάξης του 0,7% με 1,5% των προηγούμενων ετών αποτελούν παρελθόν.
Σήμερα το πιο χαμηλό spread είναι 1,9% και φτάνει μέχρι και το 3,5% με το μέσο όρο να διαμορφώνεται στο 2,8% με 3%. Συγκεκριμένα το χαμηλότερο κυμαινόμενο επιτόκιο στέγης βρίσκεται στο 2,9% και το υψηλότερο στο 5,5%. Ανοδικά επίσης κινούνται και τα σταθερά επιτόκια στέγης και διαμορφώνονται στα επίπεδα του 5% με 6% στην 5ετία και 10ετία. Η τάση και εδώ θα εξακολουθήσει να είναι ανοδική. Στα κυμαινόμενα τώρα επιτόκια στέγης η σύνδεση με το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (1%) ανήκει στο παρελθόν. Τα νέα δάνεια έχουν ως επιτόκιο αναφοράς το euribor τριμήνου το οποίο διαμορφώνεται στο 1,001%.
Οι πρώτοι μήνες του 2011 θα σηματοδοτηθούν από αυξήσεις στα επιτόκια, οι οποίες θα ξεπεράσουν τη 1 μονάδα. Στα καταναλωτικά δάνεια τα επιτόκια θα διαμορφωθούν στα επίπεδα του 14%, στις πιστωτικές κάρτες στο 17,5% και στα και στεγαστικά δάνεια το κυμαινόμενο επιτόκιο θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 5%.
Παράλληλα τα κριτήρια δανειοδότησης θα είναι ιδιαίτερα αυστηρά, καθώς όπως λένε τα τραπεζικά στελέχη επιστρέφουμε και πάλι στις συνθήκες που επικρατούσαν πριν από την απελευθέρωση της τραπεζικής αγοράς στο τέλος της δεκαετίας του 1990.
Μάλιστα στα στεγαστικά δάνεια το ύψος χρηματοδότησης δεν θα υπερβαίνει το 70% της αξίας του ακινήτου.
Και όλα αυτά τη στιγμή που η ζήτηση για νέα δάνεια παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα (στο -0,6%) με τις αποπληρωμές να είναι υψηλότερες από τις νέες εκταμιεύσεις. Ταυτόχρονα οι καθυστερήσεις κινούνται ανοδικά και θα «κλείσουν» στο 10%, που σημαίνει ότι τα «κόκκινα» δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα είναι πάνω από 26δισ ευρώ το 2010.
Οι τραπεζίτες περιμένουν ένα πολύ δύσκολο πρώτο εξάμηνο το 2011 και αναφορικά με τα επιτόκια καταθέσεων σημειώνουν ότι θα διατηρηθούν υψηλά. Ας σημειωθεί ότι στις καταθέσεις προθεσμίας τα επιτόκια κυμαίνονται στο 3% με 4%, που μπορεί μεν να θεωρούνται υψηλά ωστόσο οι αποδόσεις τους είναι αρνητικές αφού ο πληθωρισμός διατηρείται πάνω από 5%.

ΠΗΓΗ: Ημερησία