Ελκυστικά δάνεια για φωτοβολταϊκά

Οι «πράσινες» χορηγήσεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος των τραπεζών και εκτιμούν ότι φέτος θα διαθέσουν στην συγκεκριμένη κατηγορία ποσά ύψους 1δισ ευρώ.
Στο σύνολο τους οι τράπεζες έχουν λανσάρει δάνεια με ελκυστικά επιτόκια και όρους αποπληρωμής που αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, όπως και δάνεια για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε ταράτσες και στέγες.
Συγκεκριμένα: Η Alpha Bank προσφέρει το δάνειο «πράσινες λύσεις» με επιτόκιο συνδεδεμένο με το euribor τριμήνου και περιθώριο από 3%. Το ύψος του δανείου μπορεί να φτάσει τις 100.000 ευρώ και η διάρκεια αποπληρωμής τα 20 χρόνια.
Η Eurobank χορηγεί το Πράσινο Δάνειο Κατοικίας, για την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας και για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων στις στέγες ή τις ταράτσες των σπιτιών. Το παραγόμενο ρεύμα θα το αγοράζει η ΔΕΗ και ο πελάτης μπορεί να έχει ετήσιο έσοδο μέχρι και 7.500 ευρώ για 25 χρόνια.
Η Εθνική Τράπεζα προφέρει το «Πράσινο Δάνειο» με επιτόκιο 6,9% και το «Ενεργειακή Εθνοστέγη» (χορηγείται με προϋποθέσεις στεγαστικού). Μάλιστα το πρόγραμμα εξασφαλίζει και χρηματοδότηση για τους μηχανικούς, οι οποίοι θα χρειασθούν βραχυπρόθεσμα δάνεια προκειμένου να υλοποιήσουν τα σχετικά έργα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων (σε συνδυασμό με το πρόγραμμα με τους μηχανικούς -μέλη του ΤΕΕ που έχει ανακοινώσει η ΕΤΕ).
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο χορηγεί το δάνειο «ηλιακή ταράτσα» για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Ο δανειολήπτης υπογράφει σύμβαση με την ΔΕΗ για την πώληση του ρεύματος και μπορεί να έχει έσοδο μέχρι 4.000 ευρώ το χρόνο.
Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια «Green» για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, με επιτόκιο 10,6% (το καταναλωτικό) και στο στεγαστικό το επιτόκιο συνδέεται με euribor μήνα + περιθώριο.
Η Τράπεζα Κύπρου χορηγεί το δάνειο Eco Loans, για την εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων από ιδιώτες, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις. Χρηματοδοτεί το 100% της επένδυσης και η διάρκεια αποπληρωμής φτάνει τα 20 χρόνια.
Η Αγροτική τράπεζα προσφέρει τα δάνεια Πράσινη Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας με επιτόκιο 6,4% (με εξασφαλίσεις) και 8,6% (χωρίς εξασφαλίσεις). Και το δάνειο «πράσινες παρεμβάσεις» με επιτόκιο 6,4% (για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών).
Η Εμπορική χορηγεί το δάνειο home ecoλογικό με επιτόκιο 7,5% (το ύψος χρηματοδότησης μπορεί να φτάσει τις 30.000 ευρώ και η διάρκεια αποπληρωμής τα 10 χρόνια).
Η Marfin Egnatia Bank, προσφέρει το δάνειο «Marfin sun στο σπίτι σου», για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού, που εξασφαλίζει στον δανειολήπτη ετήσιο έσοδο μέχρι 7.500 ευρώ. Το επιτόκιο για δάνειο με προσημείωση ξεκινά από το 4,5%, ενώ για το καταναλωτικό έχει επιτόκιο 9,5%.
H Attica Bank, προσφέρει το πρόγραμμα χρηματοδότησης «Attica Οικοενέργεια», για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκού συστήματος. Το δάνειο καλύπτει 100% το κόστος αγοράς και εγκατάστασης του εξοπλισμού, με επιτόκιο ΕΚΤ + περιθώριο 6%. Το ύψος δανειοδότησης φτάνει τις 45.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής 12 χρόνια.

ΠΗΓΗ: Ημερησία