Τα πέντε … 30% που ζητά η τρόικα

Η τέταρτη δόση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, η συμφωνία για το νέο Μηχανισμό Στήριξης θα υπογραφεί στις 25 Μαρτίου, το μόνο που απομένει είναι να ενημερωθούν οι χώρες που θα κάνουν χρήση των όρων που θα πρέπει να εκπληρώσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές έχουν ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών πέντε στόχους, όλους σε ποσοστό 30%.
Πρώτον, θέλουν να ολοκληρωθεί η λεγόμενη εσωτερική υποτίμηση, σε επίπεδα 30%. Για την επίτευξη αυτού του στόχου η τρόικα πιέζει για την επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα, να θεσπιστεί το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και να εφαρμόσουν οι διοικήσεις των εισηγμένων ΔΕΚΟ την εντολή του Γ. Παπακωνσταντίνου.
Δεύτερον, η τρόικα επισημαίνει την ανάγκη ένταξης της παραοικονομίας στην επίσημη σε ποσοστό τουλάχιστον 30%. Για το σκοπό αυτό, επισπεύδεται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ θέμα προτεραιότητας για την κυβέρνηση είναι η κάρτα πληρωμών και η κάρτα για την αυτόματη είσπραξη του ΦΠΑ. Οι εντολές του υπουργείου Οικονομικών προς τις ΔΟΥ είναι να ασχοληθούν με όσους δεν πληρώνουν, καθώς οι συνεπείς φορολογούμενοι δεν αντέχουν άλλη πίεση.
Τρίτον, η κυβέρνηση παροτρύνεται από τους δανειστές της να πιέσει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις για την αύξηση της παραγωγικότητας. Όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις θα κληθούν να θέσουν στόχους, τους οποίους και θα πρέπει να πετύχουν, αν δεν θέλουν να πληρώσουν την απόκλιση από την «τσέπη» τους. Η τρόικα εκτιμά ότι μια αύξηση της παραγωγικότητας σε ποσοστό 30% είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για να μπορέσει η Ελλάδα να γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Τέταρτον, η τρόικα επιμένει στον περιορισμό του κράτους. Θέλει ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων να μειωθεί τουλάχιστον κατά 30%, γεγονός που σημαίνει ότι και πέραν του κανόνα 5 προς 1 θα πρέπει να αναμένεται η «υποχώρηση» του κράτους από τομείς στους οποίους σήμερα δραστηριοποιείται. Βρυξέλλες και ΔΝΤ πιέζουν τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν το πρόγραμμα της ψηφιακής σύγκλισης, το οποίο ταυτόχρονα μειώνει το κόστος και αυξάνει την παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα.
Πέμπτος στόχος, που έχουν θέσει οι εταίροι μας, είναι η αύξηση των επενδύσεων και της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ. Ο πήχυς του 30% ισχύει και σε αυτή την περίπτωση, αν και οι πραγματικές ανάγκες της χώρας μας είναι πολύ μεγαλύτερες.
Συμφωνία
Οι πέντε στόχοι θεωρούνται το πρώτο βήμα για να μπορέσει η Ελλάδα, αλλά και χώρες με αντίστοιχα προβλήματα, να περάσουν στη νέα εποχή. Η συμφωνία για την αύξηση των πόρων του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας θα συνοδεύεται από όρους σκληρότερους του Μάαστριχτ.
Τα όρια του 3% έλλειμμα και 60% χρέος θεωρούνται ξεπερασμένα, αφού η χώρα θα πρέπει να πετυχαίνει συνεχώς πλεονάσματα για πολλά χρόνια, προκειμένου να πληρώσει του δανειστές της. Ακόμη και η επιμήκυνση και η μείωση των επιτοκίων δεν θα αρκεί, αν πολύ σύντομα η ανάπτυξη δεν επανέλθει σε θετικό πρόσημο.

ΠΗΓΗ: Ημερησία