Η φτώχεια χτυπάει την πόρτα των νέων

Η φτώχεια χτυπάει την πόρτα  των νέων. Όπως τονίζεται στην έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος μετά το 2008 η φτώχεια φαίνεται να μετατοπίζεται από την ομάδα των ηλικιωμένων προς τα νεαρά ζευγάρια με παιδιά αλλά και προς τους νέους εργαζόμενους και ιδίως προς τα παιδιά μέχρι 15 ετών. Επιπρόσθετα καταγράφεται σημαντική μείωση των αποδοχών τάση η οποία αναμένεται να διατηρηθεί και το 2011.
Η υποχώρηση των ακαθάριστων αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων σύμφωνα με την ΤτΕ έφθασε πέρυσι στο 13,5% και πλέον οι αμοιβές τους είναι χαμηλότερες και από στο 2003 ενώ στο σύνολο της οικονομίας η συρρίκνωση των αποδοχών ανήλθε στο  9%.
Όσον αφορά το 2011 προβλέπεται νέα  μείωση των αποδοχών 5% κατά μέσο όρο.Πιο αναλυτικά το γεγονός της …μετατόπισης της φτώχειας φαίνεται από την εντυπωσιακή μείωση του ποσοστού φτώχειας στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών στο 21,4% το 2009 από 27,9% το 2005.
Αντίθετα στους νέους έως 15 ετών το ποσοστό αυξήθηκε στο 23,4% πρόπερσι από 19,3% το 2005.
Επίσης στην έκθεση της ΤτΕ σημειώνεται πως η  σημαντική αύξηση του ποσοστού ανεργίας , κυρίως των νέων,  και οι διαδοχικές αυξήσεις της έμμεσης φορολογίας σε είδη  ευρείας κατανάλωσης μείωσαν περισσότερο την αγοραστική δύναμη των πιο φτωχών νοικοκυριών.
Στο μέτωπο της ανεργίας προβλέπεται πως αυτή θα αυξηθεί σε σχέση με το 12,% του 2010.
Μάλιστα στην έκθεση αναφέρεται πως πέρα από τους καταγεγραμμένους ανέργους  υπάρχουν  και άτομα που παρότι επιθυμούν να εργαστούν δεν αναζητούν εργασία επειδή πιστεύουν ότι δεν θα βρουν καθώς και εκείνοι οι οποίοι εργάζονται με μερική απασχόληση γιατί δεν μπορούν να βρουν πλήρη.
«Έτσι το ποσοστό της υποαπασχόλησης  το τρίτο τρίμηνο του 2010 έφθασε στο 16,9% έναντι 12,4% του αντίστοιχου τριμήνου του 2009»,  προστίθεται.
Το παρήγορο είναι πως η ΤτΕ βλέπει αποκλιμάκωση των τιμών εντός του τρέχοντος έτους και υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2,2% (ο δομικός κάτω από το 1%) από 4,6% πέρυσι.

ΠΗΓΗ: Ημερησία