Σκληρά εργαζόμενοι οι Ελληνες

Ένα ανθεκτικό στο πέρασμα του χρόνου στερεότυπο, αυτό του εργατικού βορρά και του τεμπέλη νότου, επιχειρεί να ανασκευάσει ο δημοσιογράφος της  Wall Street Journal, Μάθιου Ντάλτον, ο οποίος με βάση τα στοιχεία που παραθέτει καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι Έλληνες είναι ο σκληρότερα εργαζόμενος λαός στην ευρωπαϊκή ένωση.
Στο δημοσίευμα της εφημερίδας, οι ώρες εργασίας του μέσου Έλληνα εργαζόμενου προσδιορίζονται σε 42 ώρες την εβδομάδα, έναντι 39 των Ισπανών, λιγότερες από 36 των Γερμανών και μόλις 31 των Ολλανδών.
«Ίσως η πρώτη σας αντίδραση είναι να θεωρήσετε ότι και τα στατιστικά περί του εργατικότερου λαού να έχουν ‘μαγειρευτεί’ από Έλληνες» αναφέρει με αρκετή δόση χιούμορ ο αρθρογράφος. Η Eurostat, λέει, εξηγεί αναλυτικά για ποιους λόγους τα στοιχεία βγάζουν ψεύτη το μύθο του τζίτζικα νότιου και του μέρμηγκα βόριου.
Κατ’ αρχήν, η part time εργασία είναι πολύ πιο διαδεδομένη στις Βόρειες χώρες, ειδικά στην Ολλανδία και τη Γερμανία.
Δεύτερον, υψηλό ποσοστό Ελλήνων είναι αγρότες- μια δουλειά που απαιτεί συνήθως περισσότερες ώρες εργασίας.
Έτσι, σύμφωνα με την Wall Street Journal, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι το πρόβλημα των προβληματικών χωρών της ευρωζώνης δεν είναι ότι δεν δουλεύουν αρκετά, αλλά η χαμηλή παραγωγικότητά τους.
Για παράδειγμα, το 2009 οι Έλληνες εργαζόμενοι παρήγαγαν 18,5 ευρώ για κάθε ώρα εργασίας, ενώ για την Ισπανία και την Πορτογαλία, οι αριθμοί είναι στα 24,4 και τα 13,8 ευρώ αντίστοιχα.
Οι Ολλανδοί παρήγαγαν 39,5 ευρώ και οι Γερμανοί 38,7.
Επίσης, το χάσμα που δημιουργείται ανάμεσα σε βορά και νότο αποδίδεται και στην καλύτερη τεχνολογία και στις βελτιωμένες υποδομές των βορίων.

ΠΗΓΗ: Έθνος