Πρόσθετοι φόροι 5 δισ. ευρώ

Πρόσθετους φόρους 5 δισ. ευρώ περιλαμβάνει ο… λογαριασμός του 2011, ο οποίος και θα αποτυπωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για αποκλιμάκωση του ελλείμματος στην περιοχή του 7% του ΑΕΠ. Επιπλέον, το οικονομικό επιτελείο θα συμπεριλάβει στο προσχέδιο (δίνεται στη δημοσιότητα τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου) και νέες περικοπές δαπανών που θα προσεγγίσουν τα 2 δισ. ευρώ.
Θα πρέπει να τονιστεί πως στο μνημόνιο γίνεται ρητή αναφορά σε συγκεκριμένα φορολογικά μέτρα από τα οποία και θα προέλθουν τα πρόσθετα έσοδα των 5 δισ. ευρώ. Ομως, επειδή κάποια εξ αυτών είτε έχουν «απορριφθεί», όπως η μαζική μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον συντελεστή ΦΠΑ 11% στο 23%, είτε εκτιμάται πως δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα (αύξηση αντικειμενικών αξιών, τέλος διατήρησης ημιυπαίθριων, φορολόγηση αυθαιρέτων), το οικονομικό επιτελείο εξετάζει εναλλακτικά σενάρια προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για τα φορολογικά έσοδα του 2011. Οπως γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής», αυτή την περίοδο «αξιολογούνται σενάρια» όπως:
Η μικρή αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 11%.
Η αύξηση κάποιων ειδικών φόρων με μικρή επιβάρυνση στον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Η εξίσωση του φόρου πετρελαίου με ταυτόχρονη εξασφάλιση χορήγησης επιδόματος θέρμανσης.
Η περαιτέρω συγκράτηση των δαπανών.
Αξίζει να σημειωθεί πως υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν βέβαιη την αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 12% ή το 13%. Επιπρόσθετα θεωρούν ότι το μέτρο της εξίσωσης της φορολογίας στο πετρέλαιο δεν θα είναι έτοιμο να τεθεί σε εφαρμογή πριν από τον Οκτώβριο του 2011.
Τώρα, για την αύξηση των αντικειμενικών τιμών, από την οποία η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα 400 εκατ. ευρώ εντός του επόμενου χρόνου, ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε πως «θα γίνει στο τέλος του έτους για να ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου».
Προσέθεσε δε ότι στόχος είναι η προσέγγιση των αγοραίων τιμών, πράγμα που σημαίνει αυξήσεις τιμών σε αρκετές περιοχές και ζώνες και «πιθανόν μειώσεις σε κάποιες άλλες», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Yφεση
Πάντως, σε μία κτηματαγορά η οποία βρίσκεται σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση θεωρείται δύσκολο ότι θα εισπραχθούν τα προϋπολογιζόμενα έσοδα.
Εξαιρετικά φιλόδοξος κρίνεται και ο στόχος για άντληση 800 εκατ. ευρώ από το ειδικό τέλος για τους ημιυπαίθριους και 500 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση των αυθαιρέτων.
Τώρα, στο μέτωπο των δαπανών το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει, μεταξύ των άλλων, σε μείωση των καταναλωτικών δαπανών κατά 300 εκατ. ευρώ, «ψαλίδισμα» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 500 εκατ. ευρώ και εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ από τον «Καλλικράτη».
Εξάλλου, στα μεγέθη τού υπό κατάρτιση προσχεδίου οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για αύξηση των καθαρών εσόδων κατά 6% και νέα μείωση των πρωτογενών δαπανών κατά 4% με 5%, με το υπουργείο Οικονομικών να στοχεύει σε πρωτογενές έλλειμμα που ανάλογα και με το κλείσιμο της φετινής χρονιάς μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 3 και 5 δισ. ευρώ.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίζεται αισιόδοξος πως τόσο εφέτος όσο και του χρόνου το έλλειμμα θα υποχωρήσει χαμηλότερα σε σχέση με την πρόβλεψη του μνημονίου. Αυτό θα συμβεί κατά κύριο λόγο χάρη στο υψηλότερο ονομαστικό ΑΕΠ (υψηλότερος πληθωρισμός και ηπιότερη ύφεση).
Ετσι, εκτιμάται ότι στο τέλος του έτους το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 7,8% του ΑΕΠ και το 2011 θα αποκλιμακωθεί περαιτέρω κοντά στο 7% του ΑΕΠ.
Για το πρόγραμμα του 2011 ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει πως «είναι επίσης φιλόδοξο αλλά περιλαμβάνει πολύ πιο ήπια μέτρα».Προβλέπει δε καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης και χαμηλότερο πληθωρισμό.

ΠΗΓΗ: Έθνος