Αμνηστία με περαίωση για 1 εκατ. ανέλεγκτες φορο-υποθέσεις
Ρύθμιση-εξπρές με την οποία κλείνουν οριστικά 1.000.000 ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις της τελευταίας δεκαετίας καθώς και οι υποθέσεις που «λιμνάζουν» στα δικαστήρια εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της ρύθμισης είναι έτοιμο και προβλέπει ισχυρά  κίνητρα για τους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που θα να υπαχθούν σε αυτή, όπως η οριστική καταστροφή των βιβλίων και φορολογικών στοιχείων.

Όσοι όμως γυρίσουν την πλάτη στη ρύθμιση και δεν κλείσουν  τις εκκρεμότητες με το παρελθόν η Εφορία και το ΣΔΟΕ καραδοκούν. Θα βρεθούν αμέσως αντιμέτωποι με τον τακτικό έλεγχο που σημαίνει φορολογικό «ξεσκόνισμα» των βιβλίων και στοιχείων και επιβολή τσουχτερών προστίμων και μεγάλες  προσαυξήσεις φόρων. «Όσοι  έχουν φορολογικές ατασθαλίες και επιλέξουν να μην υπαχθούν στη ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο, καλύτερα να παραδώσουν από τώρα τα κλειδιά της επιχείρησή τους στην Εφορία» αναφέρουν χαρακτηριστικά από το υπουργείο  Οικονομικών.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός η κυβέρνηση τραβάει οριστικά μία γραμμή με το παρελθόν «όχι για παραγραφή, αλλά για απελευθέρωση. Απελευθέρωση του επιχειρηματία από το παρελθόν. Απελευθέρωση των φορολογικών μηχανισμών από τις ανέλεγκτες χρήσεις. Όλο το παρελθόν. Μέχρι σήμερα. Για να γίνει μια νέα αρχή. Να βάλουμε τέλος στο καθεστώς του εκβιασμού, αλλά και τέλος στο καθεστώς του λαδώματος στον έφορο και στη φορολογική απάτη. Με ένα νέο πλαίσιο θεσμικό που αίρει τη δυνατότητα που υπάρχει σήμερα να χρησιμοποιείται η δικαστική προσφυγή ως μέσω φοροαποφυγής. Για αυτό θα αποφασίσουμε ως κοινωνία. Δε θα είναι άλλη μία «τελευταία φορά». Θα είναι «πρώτη φορά» που θα κλείσουμε οριστικά τη σχέση μας με το παρελθόν» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Με την αυτόματη ρύθμιση το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να εισπράξει πάνω των 2 δισ. ευρώ,  με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα  υπαχθεί σ΄ αυτήν το 60% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν ανοιχτές φορολογικές υποθέσεις.
Για να γίνει πιο ελκυστική η ρύθμιση και να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι επιχειρηματίες και επαγγελματίες, το σχέδιο προβλέπει την παροχή κινήτρων.  Τα κίνητρα αυτά θα προβλέπουν:
–         Την άμεση παραγραφή των χρήσεων 2000-2004 με καταστροφή όλων των φορολογικών στοιχείων και των δεδομένων των φορολογικών βιβλίων που αφορούν στις συγκεκριμένες χρήσεις. Το δικαίωμα του Δημοσίου για έλεγχο των χρήσεων 2000-2004 παραγράφεται κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου 2010. Για όσους υπαχθούν στη ρύθμιση πριν την ημερομηνία αυτή, η παραγραφή θα γίνει άμεσα, ενώ για όσους δεν υπαχθούν η προθεσμία παραγραφής θα παραταθεί για τουλάχιστον 6-12 μήνες ακόμη, προκειμένου να ελεγχθούν πλέον με τακτικό φορολογικό έλεγχο.
–         Την καταστροφή των φορολογικών στοιχείων για τις χρήσεις της περιόδου 2005-2009 που θα υπαχθούν στη ρύθμιση.
Περαίωση
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο της αυτόματης περαίωσης προβλέπει ακόμη τα εξής:
–         Η περαίωση αφορά τις ανέλεγκτες φορολογικές χρήσεις της τελευταίας δεκαετίας 2000-2009. Η ρύθμιση θα περιλαμβάνει και τις υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια.
–         Ο υπολογισμός των πρόσθετων φόρων (φόρος εισοδήματος και ΦΠΑ) που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι για να κλείσουν οριστικά τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις τους θα γίνεται αυτόματα  με απλό μαθηματικό τύπο. Στην ουσία  πρόκειται για συνοπτικό φορολογικό έλεγχο όπως σημειώνουν στο υπουργείο Οικονομικών.
–         Τον υπολογισμό των πρόσθετων φόρων, την έκδοση και αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων στους φορολογούμενους θα αναλάβει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων χωρίς να υπάρξει η παραμικρή παρεμβολή των εφοριών. Για να επιταχυνθεί η διαδικασία εξετάζεται να συμμετάσχουν και τα φοροτεχνικά γραφεία τα οποία θα χρησιμοποιούν το πρόγραμμα της ΓΓΠΣ για τον υπολογισμό των πρόσθετων φόρων που θα αναλογούν για το κλείσιμο των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων.
–         Οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα εξόφλησης των πρόσθετων φόρων είτε εφάπαξ με έκπτωση 5% είτε σε δόσεις.
–         Από τη ρύθμιση εξαιρούνται όσοι έχουν ήδη περαιώσει τις χρήσεις 2000-2006 και όσοι ακολουθούν τη διαδικασία της αυτοπεραίωσης.
Οι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες  που θα γυρίσουν την πλάτη στη ρύθμιση θα καταγραφούν από τις εφορίες και θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον τακτικό φορολογικό έλεγχο.
Το σχέδιο της περαίωσης
Κλείνουν οριστικά με συνοπτικές διαδικασίες 1.000.000 εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις των ετών 2000-2009.
Αυτόματος υπολογισμός των πρόσθετων φόρων με απλό μαθηματικό τρόπο.
Έκδοση και αποστολή εκκαθαριστικών σημειωμάτων από ΓΓΠΣ.
Καταστροφή βιβλίων και φορολογικών στοιχείων από όσους υπαχθούν στη ρύθμιση.
Εξόφληση των πρόσθετων φόρων σε δόσεις. Έκπτωση 5% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης.
Εκτός ρύθμισης όσοι έχουν περαιώσει τις χρήσεις 2

Πηγή: Ημερησία