Σπίτι: Συμφωνία κυβέρνησης-κατασκευαστών για ανακαίνιση με έκπτωση 25%

Πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες και εμπορικές επιχειρήσεις με στόχο την εξοικονόμηση 9 δις. ευρώ, μέχρι το 2020 ανακοίνωσαν την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τ. Μπιρμπίλη σε εκδήλωση του υπουργείου για την παρουσίαση του προγράμματος «Χτίζοντας το μέλλον». Συγκεκριμένα μέσα από δράσεις  θα πραγματοποιηθούν 3.100.000 ενεργειακές παρεμβάσεις σε μονοκατοικίες, διαμερίσματα και εμπορικά καταστήματα με εκπτώσεις τουλάχιστον 25% στις τιμές των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Το πρόγραμμα προβλέπει την συμφωνία ανάμεσα σε επιχειρηματίες του κατασκευαστικού κλάδου και της κυβέρνησης για εκπτώσεις τουλάχιστον 25% σε παρεμβάσεις που αφορούν σε αντικατάσταση κουφωμάτων, αλουμινίων, και υαλοπινάκων, στην τοποθέτηση ηλιακών θερμοσύφωνων αλλά και στην τοποθέτηση μόνωσης.
Όπως είπε η υπουργός Περιβάλλοντος, το πρόγραμμα αναβάθμισης του κτιριακού τομέα περιλαμβάνει δράσεις το 2011-2012 σε τρία επίπεδα:
–          Προκήρυξη εκδήλωσης συμμετοχής για παρεμβάσης εξοικονόμησης ενέργειας για 130.000 κατοικίες και 24.000 εμπορικά κτίρια.
–          Επιδεικτικές και πιλοτικές δράσεις σε έργα μεγάλης κλίμακας προιόντων και τεχνολογιών υψηλής ενεργειακής και περιβαλλοντικής απόδοσης.
–          Δράσεις συντονισμένης βιομηχανικής και ακαδημαϊκής έρευνας για την άναπτυξη καινοτόμων βιομηχανικών προιόντων υψηλής ενεργειακής και περιβαλλοντικής απόδοσης.
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν την μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση στην Ευρώπη. «Για παράδειγμα ενώ έχουμε το ίδιο κλίμα έχουμε σχεδόν 30 % μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας από την Ισπανία ή 50 % σε σχέση με την Πορτογαλία και διπλάσια ή τριπλάσια σε σχέση με τις ανεπτυγμένες χώρες της Σκανδιναβίας».
«Συνδυάζουμε την προστασία του περιβάλλοντος με άλλη αναπτυξιακή λογική, που θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση πόρων, επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας. Ο τομέας των κατασκευών και των κτιρίων δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση καθώς αποτελεί σημαντικό τμήμα της οικονομίας, και είναι υπεύθυνος για πάνω από το 50 % των επενδύσεων στη χώρα. Οι επενδύσεις στην κατασκευή νέων κτιρίων είναι σε πολύ περιορισμένο βαθμό σε σχέση με το παρελθόν, στόχος είναι να αναβαθμίσουμε την υπάρχουσα υποδομή.»
Το πρόγραμμα χτίζοντας το μέλλον είναι το μεγαλύτερο και το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα επέμβασης στα κτίρια σε ολόκληρη την Ευρώπη, με δυνατότητα συμμετοχής όλων των πολιτών και με στόχο να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής, να μειωθεί το κόστος διαβίωσης, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι το ενεργειακό κόστος είναι μεγαλύτερο για τα χαμηλά εισοδήματα, καθώς μόνο το 8 % των φτωχών νοικοκυριών ζουν σε κτίρια με μόνωση έναντι 64 % στα υψηλότερα εισοδήματα. Τα φτωχά νοικοκυριά πληρώνουν 127 % παραπάνω για θέρμανση (κόστος θέρμανσης ανά μονάδα επιφάνειας) σε σχέση με τα υψηλότερα εισοδήματα.

ΠΗΓΗ: Ημερησία